Megkönnyíti az életet

2023.04.03. 14:00

Már Zalaegerszegen is lehet elektromos rollereket bérelni (videó)

A városi közlekedést könnyítik meg az elektromos rollerek, hétfőtől a megyeszékhely 45 pontján lehet ilyen kétkerekűeket elérni.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Az újdonságról a Dísz téri e-rollerponton tartottak tájékoztatót.  Balaicz Zoltán polgármester az újdonság kapcsán elmondta, miszerint nemzetközileg ismert cég kezdeményezte a szolgáltatás zalaegerszegi bevezetését, amihez az önkormányzat engedélyezte a közterületetek használatát díjazás ellenében. A működtetés rendszere garancia arra, hogy használat után a rollerek nem hevernek szanaszéjjel, mert csak a kijelölt helyeken lehet felvenni és letenni ezeket. Három hónap próbaidőt követően összegzik a tapasztalatokat, tette hozzá. 

Az újdonsággal kapcsolatban a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Soós Szabolcs alezredes a szabályok betartására, valamint védőeszközök,  elsősorban bukósisak alkalmazására hívta fel a figyelmet.

Mint ismeretes, az e-rollerek KRESZ-beli külön szabályozása még várat magára, jelenleg ezért a kerékpárosokra érvényes előírások szerint célszerű használni ezeket a közlekedési eszközöket.

A szolgáltató képviseletében Pongrácz Tamás citymaneger arról beszélt, hogy az e-roller okostelefonos alkalmazással használható díjazás ellenében. A regisztráció 750 forintos költsége után alkalmanként 250 forint a feloldás díja, ezt követően percenként 60 forintba kerül a használata. A legfeljebb  22 km/h sebességre képes kétkerekű helyzetét és akkufeltöltöttségét folyamatosan figyelemmel kísérik, az e-pontok kihasználtságával egyetemben. Ennek ismeretében gondoskodnak arról, hogy az igényekhez igazodva mindig legyenek elérhetőek az e-rollerek, amelyekből kezdetben száz darab lesz a városban. Ez azt is jelenti, ha valamely ok miatt menet közben leáll a szerkezet (például lefogy a pénzfedezet, vagy lemerül az akku), akkor a szolgáltató fél órán belül beszállítja az e-pontra az e-rollert.

A 30 közterületi pont mellett 15 cégeknél, intézményeknél lett kijelölve, de ezek is bárki számára elérhetők, mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában