Hasznos tudás

2023.04.21. 12:30

Kiskert művelésére tanítják a romákat Nagykanizsán

Kiskertművelő tanfolyamot indított Nagykanizsán a Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete (DRVE). A ligetvárosi telephelyen 18 fő kezdte el a képzést, ami elméleti, gyakorlati, illetve idegen nyelvi oktatásból áll.

Pásztor András

Cseresnyés Péter képviselőt (balról) Tejfel József, a DRVE elnöke tájékoztatta a tanfolyam részleteiről

Fotó: Pásztor András

Mint azt Tejfel József, a DRVE elnöke elmondta: a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósággal együttműködésben valósítják meg a kiskertművelő tanfolyamot.

– Fontosnak tartjuk ezt a projektünket is, hiszen a 18-55 év közötti alacsony iskolai végzettségű, vagy végzettséggel nem rendelkező személyek társadalmi helyzetének, foglalkoztathatóságának javítása valósulhat meg általa – hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette: nem titkolt céljuk a mélyszegénység és a szegregáció csökkentése, a társadalmi felzárkózás, illetve az integráció elősegítése.

A képzés 330 órás, melyet napi 8 tanórás bontásban tartanak meg a hallgatók számára. Mindez 120 óra elméleti oktatás, 30 óra idegennyelv-, valamint 180 óra gyakorlati oktatás keretében kerül megvalósításra. A tanfolyam sikeres elvégzését követően tanúsítványt kapnak a hallgatók. A képzés időtartamára, mely két hónapot vesz igénybe, a résztvevők megélhetési támogatásban részesülnek, ezzel is segítve őket nehéz helyzetükben.

A képzési projekt csütörtöki indulásán Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is megjelent, aki úgy fogalmazott: a DRVE mindig hasznos programokat indít a felnőtt és gyermek lakosság számára, a mostani kiskertművelő tanfolyam is ezek sorát gyarapítja.

– Ez a képzés megtanítja az embereket arra, miként kell megművelni egy kiskertet, s melyek azok az alapvető fogások, melyek révén saját maguk és családjuk boldogulását is elősegíthetik – mondta a képviselő, aki a nagy érdeklődés láttán ama reményének is hangot adott, hogy minimális lesz a lemorzsolódás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában