falugondnoki busz

2023.04.13. 16:15

Kisbuszokat adományoztak

Új falugondnoki busszal gazdagodott nemrég Nemesapáti és Misefa, az eddig használt, jó állapotú járművek pedig Erdélyben szolgálnak tovább. A Volkswagen és Opel kisbuszokat csütörtökön Orbányosfán adták át új tulajdonosaiknak.

Arany Gábor

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő és Mérnyei Sándor, Nemesapáti polgármestere, valamint Zsigmond Barna Pál miniszteri biztos, Nagy Bálint országgyűlési képviselő, államtitkár, illetve Sifter Róbert, Misefa polgármestere és Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület irodavezetője.

A kisbuszok átadását követően együttműködési megállapodást írt alá a 110 lelket számláló zalai Orbányosfa polgármestere, Kocsisné Varga Judit és az Erdélyi, 1400 lakosú Tusnádfürdő városvezetője, Butyka Zsolt. Mint Kocsisné Varga Judit felidézte, kapcsolatuk első szálait még 2012-ben fűzték össze, amikor orbányosfaiak csoportja eljutott az erdélyi kisváros gasztronómiai rendezvényére. 

Az eseményen részt vett Nagy Bálint országgyűlési képviselő, államtitkár, aki úgy fogalmazott, örömteli esemény, amikor testvértelepülési kapcsolat születik, átívelve a határon, és mégis erősítve a nemzeti összetartozást. A közösségek segítik egymást, ennek szép példája a falugondnoki járművek átadása. Ezt egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a kormány komoly figyelmet fordít a vidék fejlesztésére, mert enélkül az országnak nem lehet jövője. Ennek egyik eleme a Magyar falu program, aminek támogatásával jutott például új falugondnoki buszhoz Nemesapáti és Misefa. Ezen túlmenően is számos infrastrukturális fejlesztéséhez lehet pályázati támogatást igényelni, tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál a határon túli magyar közösségek hatékony támogatásáért felelős miniszteri biztos a nemzeti a vidékfejlesztés elmúlt években elért eredményeit hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy a támogatásokból közvetlenül, vagy közvetve jut a határon túl élő magyaroknak is. Ennek egyik szép példája a kisbuszok átadása, emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában