Hagyomány

2023.04.10. 12:00

Húsvéti locsolás a Kerka Táncegyüttessel (galéria, videó)

Húsvéthétfőn Lentiben is meglocsolták a fiúk a lányokat, hogy idén se hervadjanak el. Reggel a Kerka Táncegyüttes tagjai a rendezvénytéren elevenítették fel ezt a hagyományt.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A néptáncegyüttes felnőtt és utánpótlás csoportjainak fiatal tagjai, valamint a Kerimbózsa Néptáncegyüttes táncosai is megjelentek az eseményen, melyet szülők, barátok és érdeklődők is figyelemmel kísértek.

A szervezők elmondták, hogy több éves hagyományos a kerkások húsvéti programja, igaz, a koronavírus-járvány megszakította a folyamatot, de idén már újra össze tudtak gyűlni az alkalomra, a táncos lányok hozták magukkal a díszített tojásokat, a fiúk pedig vödörben a vizet. Az együttes tagjai számára nem csak az a fontos, hogy a hagyományokat megőrizzék, hanem, hogy tovább is adják, mert csak így maradhat élő, ennek fényében került sor az eseményre.

A húsvét előtti böjti időszak nem a mulatozásról szól, ebben az időben nem tartottak táncos mulatozásokat, hanem a testi-lelki megtisztulásra figyeltek, viszont húsvéthétfőn már a jókedv is helyet kaphat. Az ország területén különféle húsvéti szokások alakultak ki. Zalában ilyenkor a fiúk locsolóversekkel kedveskedtek a lányoknak, majd jellemzően – nem finomkodva – egy-egy vödör vízzel locsolták meg őket. Ennek elterjedt, modernebb változata, mikor a vödröt szódásüvegre, esetleg illatos kölnire cserélik.

A rendezvényen a lányok kapuzóval érkeztek meg a térre, majd karikázót táncoltak, aztán a locsolóversek elhangzása után a fiúk akcióba léptek és meglocsolták őket.

Idén tojásfadíszítés is színesítette a programot, melyre bárki felakaszthatott egy-egy hímes tojást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában