Kétezer ivadék

2023.04.20. 14:25

Csuka-visszatelepítési programot indítottak a kustánszegi tavon

Nagyszabású csuka-visszatelepítési programba kezdett a kustánszegi tavon a Göcsej Horgász Egyesület. Csütörtökön mintegy kétezer darab, három-hat centiméter hosszúságú ivadékot helyeztek a vízbe, aminek jó esetben akár a tíz százaléka is elérheti a fogható méretet.

Gyuricza Ferenc

A tóba 3-6 centiméteres csukaivadékok kerültek

Fotó: Gyuricza Ferenc

A visszatelepítési programra azért volt szükség, mert a tóból az évek során szinte teljes egészében eltűnt a csukapopuláció. Kelemen Csaba egyesületi elnök ezt több okkal is magyarázza, egyrészt a csuka esetében nincs felső méretkorlát, azaz a fogható halak mindegyike hazavihető, másrészt a tó ökológiája is jelentősen megváltozott az évek során, az sem kedvezett a halfajnak.

– A csuka a tó kezdete óta jelenlévő halfaj Kustánszegen, szórványosan telepítésére is sor került, ám kezdetben sokkal jobb élőhelye volt a vízben – magyarázza az egyesületi elnök. – A sekélyebb részek hínaras területei egykor ideális ívóhelyet biztosítottak a csukának, ám az amur megjelenésével ezek az életterek megszűntek, így a csukaállomány visszaszorult. Ezt a fogási naplók éves összesítése is megerősítette, a horgászok egyre kevesebb csukafogást jegyeztek fel, tavaly gyakorlatilag már alig volt rá példa.

Kelemen Csaba
Fotó: Gyuricza Ferenc

Kelemen Csaba azzal folytatta, amikor az új vezetőség mandátumot kapott, több fontos célkitűzést is tett, ezek egyike annak az „ökológiai sivatagnak” a megszüntetése volt, amit az amur elszaporodása okozott a tóban. Az amur ugyanis rengeteg növényi táplálékot fogyaszt, ezáltal megszűnt a komplett tápláléklánc a vízben.

– Annak érdekében, hogy a tó ökológiailag újra magára találjon, kiemelt figyelmet fordítottunk az amurállomány mérséklésére – folytatta az elnök. – Miután ebben komoly eredményeket értünk el, a növényállomány gyorsan elkezdett megerősödni, ez pedig megteremtette a csuka-visszatelepítési program feltételeit.

Az egyesület a héten helyezett a vízbe Szombathelyről hozott kétezer ivadékot. Kelemen Csaba rögtön magyarázza is: azért nem kifejlett, fogható méretű példányokat, mert a halneveldék a csuka élettani sajátosságai miatt általában ivadékként értékesítik ezt a halfajt.

– A csuka rendkívül nehezen nevelhető faj, amely ivadékkorában ugyan főleg állati planktonokkal, lárvákkal táplálkozik, de hajlamos a kannibalizmusra is, azaz a kis csukák gyakran felfalják egymást, de még kifejlett korukban is előfordulhat ez – folytatta az elnök. – Ezért szétszórtan kell őket kihelyezni a vízbe annak érdekében, hogy minél kevésbé találkozzanak egymással, hiszen így nő a megmaradási esélyük. Azt mondja a szakirodalom, ha a vízbe kihelyezett ivadékállomány 5-10 százaléka eléri a kifejlett méretet, az már jó aránynak számít.

Az elnök szerint a most kihelyezett csukák egy része év végére elérheti a hazavihető, azaz minimum negyven centiméteres méretet. Ez abból adódik, hogy a nőstény és a hím egyedek növekedésében jelentős különbség mutatkozik, míg a hím ivadékok egy év alatt 20-25 centiméterre nőhetnek meg, addig a nőstények esetében ez akár 40 centiméter is lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában