A leghosszabb távot teljesítő lett az első

2023.04.21. 19:19

Autonóm járművekkel versenyeztek Zalaegerszegen

Az apró guruló szerkezet megközelítette a pálya szélét jelentő fehér csövet, megtorpant előtte, aztán kicsit oda-vissza manőverezgetett, majd befordult a kanyarba és határozottan haladt tovább.

Arany Gábor

Pályán a ceglédi 2fast4U robotjárműve Fotó: Pezzetta Umberto

Két körnél is többet tett meg így, és ezt négyszer ismételte meg a néhány méter hosszúságú ovális pályán. Laikus számára nem tűnhetett hatalmas teljesítménynek, de ezzel nyert a 2fast4U nevű csapat a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutató Központja által meghirdetett autonóm robotversenyen, amelynek döntőjét az egerszegi innovációs és képzési központban rendezték meg pénteken.

Első alkalommal írta ki tavaly novemberben a megmérettetést középiskolás diákoknak az egyetem, árulta el Krecht Rudolf, az automatizálási és mechatronikai tanszék tanársegédje. Az első forduló, az előválogató még a virtuális térben zajlott, mert számítógépes szimulátorban kisméretű robotot kellett egy pályán körbevezetni. Azaz, megírni a programot, ami vezérelte a robotot. Az ország minden tájáról félszáz háromtagú csapat jelentkezett a versenyre, négy teljesítette a feladatot, így ők kerültek be a döntőbe. Az oktatás színvonaláról árulkodik, hogy két csapat a békéscsabai Nemes Tihamér Technikumot, kettő a ceglédi Bem József Műszaki Technikum és Szakképző Iskolát képviselte. 
 

Forrás: Pezzetta Umberto

Krecht Rudolf elmondta, hogy a döntős csapatok megkapták a versenyautót, tehát a hardvert, a szoftver már a diákokra várt, három hét állt rendelkezésükre, hogy a robotot beprogramozzák az önálló közlekedésre. Azaz a szenzoroktól - a 360 fokban látó lézerszkenner, kamera, távolságmérő - érkező adatok alapján bármilyen pályán végig haladjanak az apró kerekes szerkezetek.  A döntőben négy fordulót tartottak, a leghosszabb távot teljesítő lett az első. Az első ütközésig vagy a fordulóra adott kettő perc alatt a megtett távot mérték. Ez alapján lett győztes a ceglédi 2fast4U.

Fotó: Pezzetta Umberto

- Nem a gyorsaság volt a célunk, hanem a stabil működés, a pálya biztos teljesítése - árulta el a győztes csapat kapitánya, a 12. osztályos Zábráczki Áron Ferenc.  - A taktika bevált, verseny közben már nem kellett a programozáson változtatnunk - tette hozzá és azt is elmondta, már hetedikes korában járt robotikaszakkörre, mondhatni rutinra tett szert. 

Az eredményük meggyőző volt. Járművük magabiztosan teljesítette a köröket, ellentétben a többiekkel. Akadt jármű, amelyik az első kanyarnál nem jutott tovább, megállt, és az is megesett, hogy egy másik jármű több hiábavaló próbálkozás után egyszer csak erőteljes gázadással kitört a pályáról, szerezve ezzel izgalmas pillanatokat a programozóinak.

 

A győztes csapat tagjai belépőt kapnak a járműfejlesztés jövőjébe, azaz bekapcsolódhatnak az egyetemi kutatómunkába, és majdan hallgatóként is számítanak rájuk, árulta el Krecht Rudolf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában