Egyedi turisztikai attrakció

2023.03.07. 17:40

Új igazgató áll a Helikon Kastélymúzeum élén

Január óta Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója áll a Helikon Kastélymúzeum élén is. Kiemelte: fontos cél, hogy a látogatókban erős kötődés alakuljon ki a történelmi családok világához, hiszen az szorosan összefonódik a magyar nemzet múltjával.

Péter B. Árpád

Oláh Zsanett: A Balaton környékén az is fontos szempont, hogy minél hosszabbra nyújtsuk a szezont, és megtaláljuk azokat a turisztikai elemeket, amelyek egész évben vonzóak

Forrás: ZH

A szakember lapunknak elmondta, közel áll hozzá Keszthely és a Helikon-szellemiség, hiszen fiatalkorát Balatonbogláron és Fonyódon töltötte, és azokban az években többször megfordult a Helikoni Ünnepségeken: néptáncosként, versmondóként díjakat is nyert.

Oláh Zsanett az elmúlt években a határon túli örökségvédelem területén végzett értékteremtő munkát, 2022 decemberétől pedig a hazai várak és kastélyok fenntartható működési modelljét alakítja ki. Hangsúlyozta, a nemzeti örökségvédelem célja, hogy megőrizve a múltat, a jelent és a jövőt formálják, s ezzel minél több ember megismerhesse az ezekben rejlő értékeket. „A kastélyok, várak egy-egy ősi magyar család történetét mesélik el, ami által egész nemzetünk múltja is megelevenedik”, fogalmazott a szakember, kiemelve: Magyarország leglátogatottabb kastélya a Helikon Kastélymúzeum, amely tavaly összesen 270 ezer látogatót fogadott; az ide érkező turisták ötöde pedig külföldi volt.

Oláh Zsanett leszögezte, a Festetics-kastélyban a fejlesztések folytatását tervezi, megújul például egy-egy kiállítási elem és a Márványteremben is lesznek majd újdonságok. Tervei szerint folytatódik a kastélypark egyesítése, aminek célja, hogy visszaállítsák annak eredeti méretét és formáját. Mindezeken túl látványos lesz a fenékpusztai fejlesztés is, ahol attraktív kiállítás nyílik a lótenyésztésről.

– Hazai kastélyaink zászlóshajója a keszthelyi – szögezte le az igazgató –, kiemelkedő jelentősége vitán felül áll. Minden helyszínünkön arra törekszünk, hogy a következő generáció számára is láthatóvá, érdekessé és ezáltal befogadhatóvá tegyük a múltunkból megörökölt értékeket. Épp ezért olyan programokat is tervezünk, amelyek kifejezetten a fiataloknak szólnak, hogy saját élményeket szerezve, közelebb kerüljenek a történelmi kastélyok és várak világához. Kellenek a gyerekként, fiatalként szerzett személyes tapasztalatok, amelyek beívódva az emberbe, felnőtt korban arra késztetnek mindannyiunkat, hogy újra és újra felkeressünk egy-egy műemléki helyszínt. Talán ez az egyik legszebb kihívás ebben a munkában.

Oláh Zsanett kijelentette, a várak és kastélyok felújításával új turisztikai attrakciók jöttek létre Magyarországon. Most utazási irodákkal, illetve a MÁV-Volán csoporttal közösen olyan komplex csomagokat kívánnak kialakítani, amelyek összekapcsolják e történelmi helyszíneket például a gasztronómiával vagy akár a sportturizmussal. Ennek jegyében tervezik, hogy a Festetics-kastélyt összekötik a Fenyves alléval és a fenékpusztai kiállítótérrel, hogy az érdeklődők kerékpárral is körbejárhassák majd ezeket a helyszíneket.

– Olyan csomagokat tervezünk, amelyek 4-5 napos programot, aktív elfoglaltságot kínálnak, amivel akár a vendégéjszakák számát is növelhetjük az adott térségben. A Balaton környékén az is fontos szempont, hogy minél hosszabbra nyújtsuk a szezont, és megtaláljuk azokat a turisztikai elemeket, amelyek egész évben vonzóak. A kastély ehhez a turisztikai koncepcióhoz tökéletes kiindulópont – vázolta a közeljövő terveit Oláh Zsanett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában