Szemléletformálás

2023.03.08. 13:31

Gyaloglással a levegő tisztaságáért Nagykanizsán (videó)

Kölcsönkapott levegő címmel szemléletformáló előadások várták szerdán a gyerekeket a Kőrösi-iskolában. Az intézmény udvarán az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőautója a levegő minőségét vizsgálta egy héten át.

Benedek Bálint

A 6. és 7. osztályos diákok megismerkedhettek a mérőautó működésével is

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az intézmény igazgatója, Molnár Gábor elmondta: az Energiaügyi Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége közös rendezvénye a Kőrösi és a Péterfy-iskola tanulói számára örök élményt jelentenek. Különösen a mérőautó megismerése, s ehhez kapcsolódóan a 6. és 7. osztályosok egy környezetvédelmi, ismeretterjesztő előadáson is részt vettek, melyet Ráckevi Balázs szakértő tartott. Ismereteket szerezhettek a légszennyezés okairól, hatásairól és a légszennyezés-csökkentési lehetőségekről.

A szervezetek összefogásából a tanév végéig országszerte több ezer diák szerez széles körű ismereteket a közoktatási intézményben tartandó foglalkozásokon. A projekt elősegíti a levegőminőség javítására vonatkozó célok elérését és összhangban van az 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programmal, amelynek kiemelt területe a levegőtisztaság védelme.

- A levegő minősége, annak összetétele tőlünk, emberektől függ - fogalmazott Szöllősi-Sebestyén Zita, a Kölcsönkapott levegő projekt koordinátora. - A mérőautó azért tartott velünk, hogy egy héten keresztül mérje a levegőt érő terhelés mértékét. A legszennyezettseg.met.hu internetes portálon keresztül a városlakók is megnézhetik azt, miként változnak az értékek. Nyilván reggelente, amikor autóval az iskolába hozzák a fiatalokat, akkor jóval szennyezettebb a levegő, míg az éjszakai időszak kevésbé okoz terhelést. Bár a rosszul megválasztott tüzelőanyagok szintén okozhatnak komoly levegőterhelési mutatókat.

A koordinátor szerint sokkal fontosabb cél, hogy a gyerekek megismerjék azokat a lehetőségeket, melyekkel akár ők is tehetnek a levegő tisztaságáért.

- Érdekességeket sorolunk fel, melyek egyelőre még nem részei a napi rutinjuknak - folytatta. - Például sokat segíthet az, ha az iskolában tartanak egy váltócipőt, hiszen sokkal kevesebb port verünk fel, így ezen a fajta terhelésen változtathatunk. A műszálas ruhák viselését is vissza lehet fogni, inkább a pamutot kellene választani. A kinti levegő védelme esetén pedig az alternatív közlekedési eszközök választására hívjuk fel a figyelmet. Nemcsak a levegő tisztul ki, hanem a szervezet is felfrissül, ha gyalog mennek a gyerekek az iskolába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában