Zalatárnokon koszorúztak

2023.03.14. 18:00

A hősök emlékét ápolni kötelesség

A haza és a nemzet ügyét mindig szem előtt tartó, felelősen gondolkodó és tettrekész polgárok lakták egykor Zalatárnokot, akiknek emlékét ápolni kötelessége az utókornak. Soós Zsolt, a község polgármestere fogalmazott így az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója kapcsán.

Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt és dr. Forgó Annamária Deák Lajos sírjánál a régi zalatárnoki temetőben

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A község önkormányzati vezetője elsősorban a Deák család tagjaira utalt, de mellette megemlékezett azokról a honvédekről is, akik fegyvert ragadva álltak a magyar szabadság ügye mellé. Minderről kedd délelőtt beszélt, amikor dr. Forgó Annamária jegyzővel a régi zalatárnoki temetőben megkoszorúzták Deák Lajos honvédszázados sírját, valamint azt az emléktáblát is, amit az egykori általános iskola épületének falán helyeztek el az 1848/49-es hősök emlékére. Soós Zsolt rövid beszédében kiemelte: mint az a Zala Megyei Levéltár segédlevéltárosa, Bekő Tamás kutatásaiból ismert, Deák Lajos – aki Deák Ferencnek unokatestvére volt – 1817. augusztus 24-én született Zalatárnokon, s itt is halt meg 1879. szeptember 29-én. Már a szabadságharc előtt katonai pályát választott, a császári és királyi 48. gyalogezredhez önkénteseként szolgált 1834 és ’38 között. Vélhetően katonai előképzettsége a közrejátszhatott abban, hogy 1848 tavaszán a zalaegerszegi járásban megalakult nemzetőr-zászlóalj századosává választották, majd 1848. novemberében már a vármegye ajánlásával a nemzetőrökből alakult 47. honvédzászlóalj egyik századosává nevezték ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában