Közel 5,4 milliárdból gazdálkodnak idén

2023.02.21. 15:53

Van a zalaszentgróti költségvetésben bizonytalanság

Elfogadta a költségvetést a legutóbbi ülésén Zalaszentgrót önkormányzata. Az idei évre tervezett összes bevétel és kiadás megközelíti az 5,4 milliárd forintot.

Szabó Judit

Bölcsődei gondozási díjat kell majd fizetni

Fotó: Shutterstock

Baracskai József polgármester a közösségi oldalán közzétett Grótinfóban számolt be a testületi döntésekről, köztük a költségvetés elfogadásáról. Mint írta: adósságszolgálat és módosító indítványok nélkül hagyták jóvá a költségvetési tervezetet. Hozzátette: a kötelező feladatként előírt bölcsődei, óvodai, művelődési és közigazgatási feladatokat végző intézmények működése, valamint az önként vállalt járási egészségügyi ellátás finanszírozása jelentős önkormányzati forráskiegészítéssel részben biztosított. A bölcsőde költségvetéséhez járul hozzá a kizárólag az igénybe vett napokra vonatkozó, jövedelemfüggő, 300-600 forintos gondozási díj, amit áprilistól kell fizetni.

A beruházási kiadások közül a legnagyobb tétel a Zalaszentgrót központú agglomeráció szennyvízelvezetésére és -tisztítására vonatkozó KEHOP-projekt.

A városi kiadások finanszírozásának hangsúlyos eleme az előző évről áthozott költségvetési maradvány. A zalaszentgróti önkormányzat úgy látja: különösen az adóbevételek, a megemelkedett energiaárak és az állam által kötelezően előírt, de nem finanszírozott feladatok miatt a költségvetés több bizonytalansági tényezőt tartalmaz, ami kihat az önkormányzat évközi likviditására. A saját bevételének megteremtése érdekében elindítják az osztatlan közös ingatlanrészek értékesítését is.

A képviselő-testület elfogadta a díjak változatlan hagyásával a temetői rendelet módosítását. Az anyakönyvi események esetében döntöttek a több mint 10 éve változatlan díjak aktualizálásáról, igazodva a környező települések gyakorlatához.

A szociális gondoskodás terén az állami felelősségvállalás jelentős csökkenésével szembesült az önkormányzat, melyhez kényszerűen a meglévő szociális ellátások megtartása mellett módosításokról döntött a képviselő-testület, írta Baracskai József. Ezek közül kiemelte, hogy a bölcsődei, óvodai és iskolakezdési támogatási kérelem beadási határideje június 30-ra módosult a jövedelemhatár hétszeresére történő változtatásával, valamint a gyógyszertámogatás egy főre jutó jövedelemhatárát is megemelték.

A képviselő-testület a hősi emlékmű visszaállítását is elfogadta a fedezet biztosításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában