Számos rendezvény és olvasó

2023.02.08. 10:30

Eredményes évet zárt Lentiben a városi könyvtár

Eredményes évet zárt tavaly a városi könyvtár, hisz jelentősen emelkedett a beiratkozott olvasók száma és több, a közösséget érintő újdonsággal is bővült a szolgáltatások száma.

Korosa Titanilla

Tavaly ősszel nyílt meg a közösségi szoba, a fiatalok új találkozási helye a könyvtárban - az avatón résztvevők és jobbra (b-j) Lapath Gabriella, Horváth László, Szép Zita

Fotó: Korosa Titanilla

Lapath Gabriella, a Városi Könyvtár Lenti vezetője elöljáróban elmondta, elsődleges céljuk volt, hogy a pandémia ideje alatt elmaradt látogatókat visszacsábítsák. 

- Ezen a téren jelentős sikerként könyvelhetjük el, hogy a beiratkozott olvasóink száma 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami közel 100 főt jelent – magyarázta Lapath Gabriella. - A másik kifejező adat az egy nyitvatartási napra jutó személyes használatok számának 12 százalékos emelkedése. Az új beiratkozott olvasók elsősorban a 0-14 és a 14-18 évesek korosztályából kerültek ki, számszerűen igazolva a körükben folytatott könyvtár- és olvasásnépszerűsítő tevékenységünk eredményességét. Mindez egy többlépcsős folyamat eredménye: 2021-ben szoptatósarkot alakítottunk ki, a gyermekkönyveket az eddiginél jóval több korcsoportra bontva helyeztük el annak érdekében, hogy a gyermekek és szüleik számára megkönnyítsük az eligazodást, válogatást. Az új elrendezésnek megfelelően az eddig használt jelölőrendszert korszerű, színes öntapadós matricával váltottuk fel.

Folytatódott a gyermekkönyvtár tereinek, bútorzatának átalakítása is.

- Kisebb olvasóink számára használhatóbb és otthonosabb környezetet teremtettünk, a felnőttek magasságához szabott polcokat kisebbre cseréltük egy régi kanapé újrahasznosításával, a kölcsönzésre használt asztal helyett pedig – egy, a funkciójának megfelelő, korszerű - olvasószolgálati pultot helyeztünk el. Az új elrendezés és dekoráció vonzó baba- és mamabarát miliőt eredményezett, mely a kisebb és nagyobb könyvtárhasználók tetszését egyaránt elnyerte. A kisgyermekes szülők körében könyvtár- és olvasásnépszerűsítő akciót indítottunk tavaly decemberben, minden 3 év alatti gyermeknek mesekönyvet ajándékozunk, a már beiratkozott apróságoknak ugyanúgy, mint azoknak, akik a felhívás hatására csatlakoznak akár szüleikkel együtt a könyvtár olvasóközönségéhez. A Mesélj mindennap! elnevezésű kezdeményezés hatására december 8-31. között 11 kisgyermeket írattak be szüleik a könyvtárba. 

Tavaly a Kerimbózsa Néptáncsoport bemutatkozó estjén táncházat is tartottak a könyvtárban

- A kicsik mellett a tini korosztály tagjait is igyekeztünk megszólítani, bővítettük a tinisarok kínálatát elsősorban a középiskolások számára kiválogatott olvasnivalóval. Beszerzéskor előnyben részesítjük a korosztály tagjai által javasolt könyveket. A következő pont egy, a könyvtáron belül kicsit elkülönülő közösségi hely kialakítása volt, amely alkalmas egyszerre több fiatal befogadására is. Az ifjúsági közösségi szoba egy olyan új hely a városban, ahol ingyenesen, kulturált körülmények között, a téli időszakban is melegben tölthetik szabadidejüket a diákok. Közösségi színtérként is szolgál, találkozási hely baráti társaságoknak, ahol lehet filmet nézni, zenét hallgatni, társasjátékokat játszani, alkotni. Önszerveződő kluboknak, illetve a tinik számára szervezett programoknak is helyet biztosít. Február 14-én például Valentin-napi páros kihívásra várjuk a fiatalokat.

A városi könyvtár számtalan rendezvénynek, köztük több kiállításnak, irodalmi estnek, érdekes előadásnak, kézműves foglalkozásnak is helyet adott tavaly. Ahogy a közművelődési intézmény munkatársaitól megszokhattuk, bőven van tervük erre az évre is, újdonságokkal is készülnek a különböző korosztályok tagjainak.

Közös tánccal ért véget az est

- Gyermekelsősegély témában szervezünk találkozót kicsi gyermeket nevelőknek olyan szakemberrel, aki bemutatja a kisgyermekkor tipikus sérüléseit és betegségeit. Baba-mama-védőnő találkozókon lehetőséget kívánunk adni a hasonló életszakaszban lévő kismamáknak, hogy találkozzanak egymással olyan környezetben, ahol megismerik egymást, választ kaphatnak a kérdéseikre, kikapcsolódhatnak és tájékozódnak a könyvtár nyújtotta további lehetőségekről. Továbbá több ifjúsági programot is tervezünk, ezek közt szerepel képzőművészeti, irodalmi és fotópályázat, beszélgetés helyi zenészekkel, illetve pályaorientációs találkozók egyetemistákkal, érdekesebb szakmák képviselőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában