Kirándulás

2023.02.23. 15:00

A mohácsi busójáráson vettek részt a kanizsai Kőrösi-iskola hatodikosai

A Kőrösi-iskola 6. osztályos tanulói Mohácsra látogattak, hogy részt vegyenek a busójáráson, megismerkedjenek a sokácok télűző, tavaszváró, termékenységvarázsló népszokásaival.

Benedek Bálint

A Kőrösi-iskola népes csapata a busójárás minden pillanatát nagyon élvezte, sok élménnyel tértek haza

Forrás: ZH

A diákok az út első állomásán, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen idegenvezető segítségével elevenítették fel történelmi tanulmányaikat, a szimbólumokat rejtő sírkerten végigsétálva emlékeztek meg a magyar múlt nagyjairól és a névtelen hős katonákról. Megcsodálták a sokféle, fából faragott szobrot, sírjelet, majd a látógatóközpontban kisfilmen követhették nyomon a csatát, melyhez kiállítás is kapcsolódott. Ezután városnézés következett: már a buszról leszállva álarcot viselő, bundába öltözött busókat pillantottak meg. Aztán a Duna-parton sétálva láthatták a telet jelképező koporsó megérkezését, majd következett a legjobban várt program, a felvonulás. A diákokat lenyűgözték a feldíszített lovaskocsik, a traktorok, a vicces „járgányok”, a busók és persze a sokác lányok. A kísérőtanárok szerint biztos nem felejtik el a gyerekek azokat a pillanatokat, amikor tollal, liszttel szórták meg a lányokat, az elraboltakat a fiúk próbálták visszaszerezni.

A vásári forgatagban emlékeket, kézműves portékákat vásárolhattak, s örömmel kóstolták meg az ottani jellegzetes ételeket. Este pedig a várva várt máglyagyújtás és a koporsóégetés következett. A kőrösisek fáradtan, de maradandó emlékekkel gazdagodva tértek haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában