Nem feledhetjük

2023.02.24. 20:01

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen

Megemlékezést tartottak Zalaegerszegen pénteken délután a Kosztolányi úti, a városból 1945-ben a gulagra hurcoltak előtt tisztelgő, 2000-ben állított emlékműnél.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss Bódog Zoltán mondott emlékező beszédet az emlékműnél.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala Vármegyei szervezetének elnöke mondott beszédet. A szónok saját családját is súlyosan érintette a kommunizmus időszaka, nagyapja, nagybátyja és az édesapja is áldozata volt az elnyomó diktatúrának. Kiss Bódog Zoltán reményét fejezte ki, hogy Magyarországon soha nem fordulhat elő többé hasonló kirekesztés, megtorlás, fizikai megsemmisítés, s arra emlékeztetett, hogy az 1956-ban a szabadságért kiállók tisztessége, hite tartja meg az utánuk következő nemzedékeket. 

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (a „kommunizmus áldozatainak emléknapjaként” is említik) megtartását az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében minden év február 25-én megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

Elmondta, a gulagon 8,5 évet töltő zalai Rózsás János emlékezetének fenntartása személyes ügye, ahogy mindazon, az adatok szerint 800 ezer magyaré is, akiket fogva tartottak. Idézett a 100-ak tanácsának 1999-es nyilatkozatából, amely arra figyelmeztetett, hogy a magyarok nem felejthetik el a kommunizmus bűneit.

A megemlékezésen ifj. Horváth Károly népzenész és Kálmán Karolina népdalokat adott elő, majd az emlékezés mécseseit helyezte el Balaicz Zoltán polgármester a zalaegerszegi önkormányzat tagjaival, dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László országgyűlési képviselő és a zalai politikai hagyományőrző szervezetek képviselői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában