Munkássága nem kötelező unalom, hanem szellemi élvezet

2023.01.12. 15:30

Vörös István költő tartott előadást Petőfiről Lentiben

A Petőfi200 programsorozat keretében szerdán Vörös István költő, prózaíró, irodalomtörténész volt Lentiben a városi könyvtár vendége.

Korosa Titanilla

Vörös István Petőfi életéről, haláláról és az őt körüllengő legendákról is szólt

Fotó: Korosa Titanilla

Az általános iskolásoknak szóló irodalmi előadáson Petőfi életéről, haláláról és az őt körüllengő legendákról is szó esett. Az előadó humoros, könnyed és izgalmas verseket emelt ki ez alkalommal.

- Petőfi Sándor legendás személyiség és költő volt – mondta Vörös István. - Nem biztos, hogy cáfolni kell a legendákat, inkább eljátszani velük. Ezért születtek az itt elhangzó Petőfi-átiratok, és azok a versek, melyeket tovább élve mások helyett Petőfi írt meg. Így némelyik Babits-, Arany-, Füst Milán-,Kassák-, Pilinszky-, Utassy-verset Petőfi átiratában ismerhetjük meg. Az irodalom csupa kaland. Petőfi olyan erős költő, hogy mindenképpen hat és mindenkit jó irányba terel.

Vörös István a program ifjú részvevői kapcsán arról is beszélt, hogy az irodalom iránti érdeklődés megvan a gyerekekben, gyerekverseket hallgatnak és élvezik a mondókákat, innen kellene átvezetni őket pedagógusoknak, irodalmároknak, hogy felnőtt korukban is élvezzék a költészetet, a prózát.

-Az irodalom, a költészet százszázalékos élvezete lenne a kívánatos, nem azért, hogy ezzel műveltséget mutassanak fel, bár az is dicséretes, hanem azért, mert az irodalom emberi igényeket elégít ki. Ha ez nem történik meg, az olyan, mint egy vitaminhiányos állapot, aminek szövődményei lehetnek – tette hozzá. - Ha irodalmat veszünk magunkhoz, azzal az életünk egyes kérdéseit is megválaszolhatjuk – vallja Vörös István. - Regényeket kell olvasni például Mikszáthtól, Móricz Zsigmondtól, a világirodalomból Tolsztoj, Csehov, Balzac, Dosztojevszkij műveit vegyük kézbe, hiszen az embert már kamaszként érdekli az élet, hogy mit gondol a másik. A társadalmi konstellációkban segít a regényolvasás, az érzelmi ügyekben pedig a versolvasás. Petőfi alkalmas arra, hogy az irodalomba való bevezetés eszköze legyen, hiszen sokszínű, életteli, humoros költő és munkássága nem kötelező unalom, amit abszolválni kell, hanem szellemi élvezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában