2011 óta tartanak Vince-napi eseményt

2023.01.22. 17:00

Vince-napot tartottak Lentiben

Vasárnap tartotta meg a hagyományos, Vince napjához kapcsolódó rendezvényét a helyi Kertbarátkör Egyesület.

Korosa Titanilla

B-j Cuk Lajos és Röszler Attila rögtönzött metszési bemutatót is tartottak

Fotó: Korosa Titanilla

Ez alkalommal Lentihegyen látta vendégül a civil szervezet a meghívottakat, a házigazdák mellett jelen voltak szlovéniai borosgazdák Lendváról, Csentéből, valamint a rédicsi és tormaföldi társszervezetek is képviseltették magukat. 

Röszler Attila, a kertbarátkör elnöke elmondta, hogy 2011 óta tartanak nemzetközi Vince-napi eseményt hasonló formában, felváltva vállalják évről évre a házigazda szerepét a rédicsiekkel, illetve a lendvahegyi Cuk Borászattal. Vagyis hosszú ideje ápolják a naphoz köthető hagyományokat, ennek megfelelően tartották meg a szokásos most is a ceremóniát, vágtak "Vince vesszőt", melyet vízbe helyeznek és néhány hét múlva ebből jósolják meg a termés alakulását. Ha sok rügyet hajt, akkor bízhatnak a bő termésben - legalábbis a néphagyomány szerint. 

Tüske József nyugalmazott esperes áldotta meg a szőlőt

-Úgy tűnik, hogy sok rügy hajt majd ki, hiszen ősszel jól beértek a vesszők, téli fagykár nem érte a szőlőt, ha a tavaszi fagy sem okoz gondot, akkor nem lesz probléma a szőlővel - vélekedett Röszler Attila a valós tapasztalatokra építve.

Fontos követelmény még ilyenkor, hogy bort kell inni a gazdáknak, ennek megfelelően meg is kóstolták egymás borait a rendezvényen. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában