Több száz éves örökség

2023.01.24. 08:30

Uralja a tájat a nemesapáti templom

A Szévíz, illetve a Zala völgye szélén szinte lebeg a napsütötte téli tájban Nemesapáti dombra épült temploma, amely a környék kiemelkedő egyházi létesítménye.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Az első hiteles adat az Apáti névről egy 1370-ből való adománylevélen szerepel. A helység nevének Nemesapáthy elnevezése a 16. századból való, azonban az évszázadok során sok névvel illették a helyet, ami volt: Apáthy, Egyházasapáthy, Thutor Apathy, Nemes Apáthy, Twttorzeg, Heghfalw, Tutorszeg is. A 18. század első felétől már általánosan Nemesapáthy névről tanúskodnak az iratok. A 19. században általánossá válik a három községrész, Felső, Közép és Alsó Nemes Apáti megkülönböztetése, de közigazgatási területként egységesen Nemesapátinak hívták a helyet. 1927-ben Alsónemesapáti hivatalosan is önálló falu lett. A legjelentősebb, a Zalához legközelebb fekvő falurész volt, ezt a temploma miatt Egyházasapátinak is említették, a fekvése miatt pedig a Felső- előtagot is megkapta. Mára Felső és Közép Apáti teljesen egybeépült. A Szent Miklós tiszteletére szentelt templom az 1554-es egyházlátogatási jegyzőkönyvben és az 1690-es összeírásban is szerepel. A török időkben a falu ugyan fennmaradt, a plébánia azonban elpusztult. Az 1753-ban épült jelenlegi templom titulusa is Szent Miklós maradt.

 

Címkék#templom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában