Rendezvény

2023.01.25. 10:30

Megkezdődött a Veszprém-Balaton EKF-sorozat, több zalai település is részese

Látványos, nagyszabású megnyitóünnepséggel szombaton elkezdődött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amelyhez zalai települések is csatlakoztak.

Péter B. Árpád

Látványos, színes műsorral startolt Veszprémben az egész éven át tartó sorozat

Forrás: VEB EKF

A hivatalos ceremónián Zoran Milanovic horvát és Novák Katalin magyar köztársasági elnök is beszédet mondott. Utóbbi kiemelte: a magyar és az európai kultúra is a családban gyökerezik, a magyarok pedig nemcsak őrzik, védik s továbbadják azt, amit „elődeink ránk hagytak örökül, hanem igyekeznek gyarapítani is”. Szerinte a kultúra képes enyhíteni a fájdalmat, oldani a félelmet, segíteni a megbékélést, és emlékeztet bennünket arra, hogy nem pusztán túlélni, hanem élni kell.

A regionális kulturális együttműködésnek köszönhetően számos fejlesztés megvalósult az elmúlt években, s már rendeztek EKF-programokat is a felvezető időszakban. Hévízen például az „Erdei misztérium, avagy Játék a zöldben” elnevezésű, több hónapon át tartó sorozatot támogatták tavaly 12,5 millió forinttal, s ennek idén folytatása következik.

Forrás: VEB EKF

Keszthelyen pedig előzetesen biztosítottak forrást az Európa Kulturális Fővárosa-program helyi rendezvényeire, jórészt a KeszthelyFest nevesebb fellépőinek szerződtetésére. Erre 20 millió forintot különítettek el, amit az EKF-büdzséből kapott pénzből visszapótolnak majd.

Az Európa Kulturális Főváros programhoz 116 település csatlakozott, Zalából – Keszthely és Hévíz mellett – Alsópáhok, Balatongyörök, Sármellék, Vindornyafok, Vonyarcvashegy, Zalacsány és Zalaszántó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában