A magyarok keményen, de esélytelenül védekeztek

2023.01.16. 18:00

Máig be nem gyógyult seb - A doni áttörésre emlékeztek Keszthelyen

Nyolcvan éve, 1943. január 12-én kezdődött a doni áttörés, amelyben több mint 120 ezer magyar katona vesztette életét, sebesült meg, vagy esett fogságba. A hősökre és az áldozatokra emlékeztek az évfordulón a keszthelyi Várkertben.

Péter B. Árpád

Mózs Krisztián: Magyar katona olyan mostoha körülmények között még sohasem harcolt, mint 80 éve Voronyezstől délre, a Don folyó mentén

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A Magyarok Nagyasszonya-templomban bemutatott engesztelő szentmisét követően Mózs Krisztián, a Csány-Szendrey Általános Iskola tagintézmény-vezetője a II. világháborús emlékműnél elmondott beszédében leszögezte: „a 2. magyar hadsereg egy évnyi oroszországi harca és tragédiája máig be nem gyógyult seb a hazai közgondolkodásban”.

Magyar katona olyan nehéz és mostoha körülmények között még sohasem harcolt, mint 80 éve Voronyezstől délre, a Don folyó mentén – folytatta a keszthelyi megemlékezés szónoka, emlékeztetve: a 200 ezres hadsereg 200 kilométeres arcvonalon küzdött, kevés harckocsival és páncélelhárító fegyverrel, akadozó utánpótlással s ellátással, kétezer kilométerre a katonák szülőföldjétől.

Megemlékezők a Fő téri templom mellett. A 80 évvel ezelőtti tragédiában 120 ezer magyar katona vesztette életét, sebesült meg, vagy esett fogságba
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Mózs Krisztián arról is beszélt: 1942 tavaszától a 2. magyar hadsereget a keleti frontra vezényelték, majd a doni hídfőcsatak után 1943. január 12-én „az oroszok meglepetésszerű, nagy és összpontosított ellentámadást indítottak, s a túlerejű offenzíva már az első napokban több helyütt áttörte a hiányosan felszerelt magyar csapatok védővonalát”.

– A védelem azon a feltételezésen alapult, hogy a szovjet erőket lefoglalja a sztálingrádi csata, és nem lesznek képesek támadó hadműveletekre – mondta a tagintézmény-vezető. – Ám a németek minden meglévő szállítási kapacitását lekötötte Sztálingrád, így a magyar hadsereghez szinte semmi sem érkezett, s a -30, -40 fokos orosz tél beköszöntével a hiányosságok egyre súlyosabb problémákat – például fagysérüléseket, megbetegedéseket – és veszteségeket okoztak.

Tisztelgés a hősök és áldozatok emléke előtt, középen Mózs Krisztián, mellette a képviselő-testület tagjai (balról): Bánhegyi Renáta, Raffai-Réz Ildikó, Vozár Péterné alpolgármester és Nemes Klára
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az 1943-as doni áttörés ilyen helyzetben érte a magyar hadsereget, amely ugyan „a körülményekhez képest keményen, de esélytelenül, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül védekezett”, hangsúlyozta Mózs Krisztián, kiemelve: a magyar honvédek hősies, emberfeletti erőfeszítése tízezreket mentett meg „a halállal egyenlő fogságba eséstől”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában