Teljesíthető volt a feladatsor

2023.01.26. 19:30

Központi írásbeli: már megtekinthetők a javítások

Ma nézhették meg a központi írásbeli felvételi kijavított dolgozatait azok a végzős általános iskolások, akik a hévízi Bibó-gimnáziumban írták meg a magyar, illetve a matematika feladatsort. A fiatalok kizárólag a hivatalos javítási útmutatótól eltérő értékelés esetén tehetnek majd észrevételt.

Péter B. Árpád

Fotó: Shutterstock

Nagy Boldizsár intézményvezető elmondta, az elmúlt szombaton 45-45 perc állt a fiatalok rendelkezésére a két vizsgasor kitöltésére. Ezúttal 92-en írták meg Hévízen a felvételi dolgozatokat, amelyeket a központi javítókulcs alapján értékelték a hét első napjaiban.

– Korrekt, megoldható feladatsort kaptak a fiatalok – mondta Nagy Boldizsár –, persze matematikából, akárcsak az elmúlt években, volt nehezebb kérdés, amely több munkát, gondolkodást, tehetséget igényelt, de akadtak klasszikus feladatok is, például mértékegység-átváltás, törtekkel végzett művelet, grafikonelemzés, térfogatszámítás. Ezek minden évben szerepelnek, vagyis aki tényleg készült, az teljesíthette az idei felvételit.

Az intézményvezető lapunknak arról is beszélt, hozzájuk főként Hévízről, Keszthelyről és a közeli településekről érkeztek felvételizők, de jöttek Veszprém és Somogy megyéből is diákok, akik jellemzően gimnáziumokba készülnek: ebben a térségben a Bibóba, vagy a keszthelyi Vajdába. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a most Hévízen vizsgázók mintegy 90 százaléka e két intézménybe jelentkezik majd.

A Bibó-gimnáziumban szeptemberben két osztály – egy általános négyévfolyamos, illetve egy angol nyelvi előkészítő – indul, minimum 26-26 tanulóval.

Hamarosan a fiatalok – az eredmények ismeretében – kitöltik a jelentkezési lapot, sorrendet állítva fel az intézmények, tagozatok között, majd február végén-március elején következik a szóbeli vizsga. Hogy kit hová vesznek fel, április 20. után derül ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában