Program

2023.01.22. 10:00

Elkezdődött a Madách 200 emlékév Lendván

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából pénteken a Kárpát-medence számos településén, köztük a muravidéki Lendván is azonos időben mutatták be azt az animációs filmet, amit Jankovics Marcell rendezett a legnagyobb hatású magyar dráma, az Ember tragédiája nyomán.

Gyuricza Ferenc

Forrás: ZH Archív

A lendvai programot a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel és a Bánffy Központtal közösen a Magyarság Háza – a filmvetítéssel induló Madách 200 emlékév koordinátora – szervezte. A bemutató kapcsán Soós Mihály, az MNMI igazgatója lapunknak elmondta: örömmel csatlakoztak az egész Kárpát-medencére kiterjedő programhoz, s megtiszteltetésnek vették, hogy a Magyarság Háza a viszonylag kis létszámú muravidéki magyarságot is bevonta a Madách 200 emlékévbe.  

Jankovics Marcell Madách színműve alapján már 1983-ban megírta Az ember tragédiája című, egész estés animációs filmje forgatókönyvét, ám a gyártás csak 1988-ban kezdődhetett el, s 2011-ben ért véget. Az adaptációért az író-rendező 2012-ben a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlén – amelyre 43 országból összesen 263 filmet neveztek – első díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában