Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást

2023.01.30. 16:21

Kedden éjfélkor lejárnak az éves matricák

Január 31-én éjfélkor lejár a 2022-es esztendőre vásárolt éves országos és megyei autópálya-matricák érvényességi ideje – figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Pexels

Amennyiben jogosultság nélkül közlekedünk a hazai úthálózat díjköteles szakaszain, pótdíjat kell fizetnünk. Ezen büntetés mértéke a D1 kategóriába tartozó személygépkocsik, valamint a D2 kategóriájú kishaszongépjárművek esetén alapesetben 18.750 forint, ám amennyiben a pótdíjat hatvan napon túl fizetjük meg, úgy a bírság összege már jelentős mértékben, 74.970 forintra emelkedik. 

A NÚSZ Zrt. tájékoztató szerint kedden több mint hárommillió éves matrica érvényességi ideje jár le, ám a közlekedők a 2023-as esztendőre január 29-ig csupán kevéssel több, mint 1,3 millió darabot vásároltak, ez a 2022-es évesmatrica-mennyiség kevesebb, mint a fele. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évre szóló éves vignetta-mennyiség 56 százalékát vagy a lejárat előtti utolsó napokban, vagy abban az időpontban kívánják megvásárolni a közlekedők, mielőtt járművükkel felhajtanak egy díjköteles szakaszra. A NÚSZ szerint az utolsó napokban így hatalmas roham várható a vignettákért. Ez amúgy általános tendencia, az állami cég több évre visszatekintő kimutatása arról tanúskodik, hogy a járműtulajdonosok közül sokan hagyják az utolsó pillanatra az új, éves autópálya-matricájuk beszerzését.  

Az úthasználati jogosultságot, vagyis az e-matricát minden esetben a díjköteles útra történő felhajtás előtt kell megvásárolni, ám amennyiben az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy jogosultság nélkül használja az adott szakaszt, még pótolhatja fizetési kötelezettségét, s ezáltal elkerülheti a büntetést. A matricák vásárlásánál érdemes odafigyelni a választott kategória helyességére, illetve a rendszám pontos megadására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában