Adatok, kutatások

2023.01.25. 18:30

Az Elektronikus Levéltári Portál (ELP) szolgáltatásai

A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának a vezetői a napokban számoltak be tavalyi tevékenységeikről és idei terveikről.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Molnár András igazgatóhelyettes címzetes igazgató ekkor ismertette az Elektronikus Levéltári Portál (ELP) – www.eleveltar.hu – a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és Budapest Főváros Levéltára (BFL) online szolgáltatásait, melyet az érdeklődők, ügyfelek és kutatók is felkereshetnek, használhatnak, böngészhetnek a két levéltár elektronikus nyilvántartásainak és digitális levéltári állományainak közös adatbázisában, ügyfélszolgálati és kutatói kéréseket indíthatnak e felületen keresztül. Az ELP szolgáltatásai az úgynevezett iratképzőknek is rendelkezésére állnak, amennyiben eligazítanak az iratkezeléssel, elektronikus iratok rendezésével és levéltárba adásával kapcsolatos információk, követelmények és alkalmazások körében.

Az ügyfelek, akiknek adatszolgáltatásra, a levéltárban őrzött iratok hiteles másolatára vagy az iratok alapján kiállított igazolásra van szükségük, ügyfélszolgálati megkeresésüket is itt adhatják le. Ők azok, akik munkahely, igazolás, vagy családtörténet miatt fordulnak az iratőrző közgyűjteményhez. (A zalai levéltárat 2022-ben ezügyben összesen 1343-an keresték fel.)

A kutatók, történészek, tudományos munkatársak a levéltárban őrzött iratok megtekintéséhez kutatói adatlapot tölthetnek ki, kutatói kéréseket indíthatnak. Itt találják a nekik szóló információkat és dokumentumokat. (Tavaly 78-an kutattak a zalai levéltárban.) A kutatóknak 2022. január 1-jétől csak ezen a felületen, a regisztráció kitöltésével lehet beiratkozni (előzetesen, a kutatás megkezdése előtt) ezekbe a levéltárakba. 

Az online kikérés  új szolgáltatása a levéltáraknak. 2023. január 1-jétől.  Év eleje óta csak ezen a felületen (a beiratkozás/regisztráció jóváhagyása után) bejelentkezve lehet kutatói kéréseket leadni, levéltári dokumentumokat kutatásra a kutatótermekbe kikérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában