Szilveszteri készülődés

2022.12.28. 18:00

Lentiben nincs pezsgőhiány, bőven van miből választani

A szilveszterhez a virsli, a malacsült, a lencse és a tűzijáték mellett a pezsgő is hozzátartozik, hiszen az újévre ezzel az itallal szokás koccintani. Körülnéztünk néhány üzletben, hogy mekkora választékból meríthetünk az év utolsó napjaiban.

Korosa Titanilla

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Nemrég arról olvashattunk az országos sajtóban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet a pezsgőpiacot is érinti, polci készlethiány léphet fel egyes pezsgőknél szilveszter előtt, hiszen az utolsó egy-két hétben továbbra is kimagasló keresletre számítanak a forgalmazók. Ezzel együtt általános hiány nem várható, ugyanakkor érdemes időben beszerezni a kedvenc nedűt és nem az utolsó pillanatra hagyni. 

Utánanéztünk, hogy tapasztalható-e pezsgőhiány a boltokban néhány nappal szilveszter előtt. Elmondható, hogy bőven van miből választani. Lentiben a nagyobb üzletek kínálatát áttekintve több gyártó különféle termékei fedezhetők fel a polcokon. Az olcsóbb kategóriának számító pezsgők ára ezer forint körül alakul, kapható ez alatt is a kevésbé ismert márkákból. A vásárlás efölött pénztárca és igényesség kérdése, 2 ezer forint körül találjuk több hazai gyártó jól ismert termékeit. A helyi üzletekben megtalálható, magasabb kategóriába tartozó pezsgők ára 15 ezer forint fölött van. A kínálat igen széles: édes, félédes, száraz, muskotályos, rozé, illetve a gyerekpezsgő is a polcokon sorakozik, hogy a kisebbek se maradjanak ki az pezsgős koccintás élményéből szilveszterkor.

A helyi italdiszkontban is azt az információt kaptuk, hogy nem lesz hiány pezsgőből, egyik gyártó sem jelezte, hogy ne tudna szállítani. A buborékos szeszesital ára pedig átlagosan 100-200 forinttal magasabb a tavalyinál. 

A szilveszteri pezsgőzéshez érdemes jól előkészíteni az italt. Vannak, akik a 6-8, míg mások a 12-13 Celsius-fokot tartják megfelelőnek. A hűtőszekrény ajtajában 2-3 napon át pihenő lehűtött, majd onnan a poharakba töltött pezsgő a maga 8-9 Celsius-fokos hőmérsékletével talán a leginkább ideális. Magyarországon az egy főre jutó átlagos pezsgőfogyasztás 1,2 liter. A fogyasztás többsége az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik, a pezsgők közel 60 százaléka a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában