Régi legendához kötődik

2022.12.27. 14:03

János-napi borszentelést tartottak Kerkaszentkirályon

János-napi borszentelést tartottak kedden délelőtt a Vörcsöki-hegyen a helyi gazdák. A ceremóniát Végi Csaba esperes-plébános végezte, aki egy szentírási részletet említve a mértékletes borfogyasztásra hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Gyuricza Ferenc

Mimon Zoltán, Pál Zoltán polgármester, Végi Csaba esperes-plébános, Gazdag László, a pince tulajdonosa a borszentelés után

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A János-napi borszentelés hagyománya egy régi legendához kötődik, amely szerint az evangelista Szent Jánosnak nem ártott meg a mérgezett bor, életben maradt, miután hitének bizonyítékául a pogány főpap, Aristodemus előtt kiürítette az italt tartalmazó kelyhet. Ezért tartanak János-napon, azaz december 27-én borszentelést a szőlészek-borászok.  

– A Vörcsöki-hegyen már évtizedekre visszanyúló hagyománya van a borszentelésnek – mondta az esemény apropóján Pál Zoltán kerkaszentkirályi polgármester, a helyi gazdák egyike. – Miután ez a térség borvidék lett, még nagyobb hangsúlyt szeretnénk a hagyományok ápolására fordítani, ezért a szőlőműveléshez és bortermeléshez kapcsolódó ünnepeket, jeles napokat is igyekszünk megtartani. Többek közt a Vince- és Márton-napi programokat, ezek egy kicsit ismertebbek, de a János-naphoz kötődő szokásról sem feledkezünk meg. Utóbbinak rendszeresen egyik gazdatársunk, Gazdag László pincéje ad helyet.  

Pál Zoltán hozzátette, a borszentelést követően természetesen meg is kóstolják egymás borait, ám arra is ügyelnek, hogy a palackok alján legalább egy kevés maradjon az italból, hiszen azt visszatérve a pincékhez beletöltik a hordókba, hogy az áldás és a szentelés jótékony hatásának köszönhetően tovább nemesedjen az ott tárolt bor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában