Beruházás

2022.11.13. 06:50

Közös összefogással készült el az óvoda Tótszentmártonban

Két pályázatból, mintegy 60 millió forint ráfordítással újult meg Tótszentmárton óvodájának ötvenéves épülete. Az átadó ünnepséget szombaton tartották az óvodások és szüleik körében.

Benedek Bálint

Az óvoda belső tereit is megtekintették az ünnapség után, balról: Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Soósné Tóth Brigitta az óvoda vezetője és Mihovics József polgármester

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A vendégeket Mihovics József polgármester köszöntötte, aki beszédében elmondta: az épület állaga az elmúlt években jelentősen leromlott, ezért a felújítás már időszerűvé vált.

– Első lépésként, Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül, még az előző településvezetés közel 30 millió forintos támogatást nyert energetikai korszerűsítésre – folytatta. – Ennek keretén belül hőszivattyús rendszert, új gázkazánt és hőlégbefúvókat telepítettünk, emellett 24 darab napelemmel láttuk el az épületet. Modernizáltuk az óvoda hűtését, fűtését és áramellátását, ami komfortérzet növelésén túl jelentős fenntartási költségmegtakarítást jelent az önkormányzatnak. Ez a megtakarítás a jelenlegi energiaárak elszabadulása miatt még inkább felértékelődik. Második lépésként a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton szintén mintegy 30 millió forintos támogatás kaptunk, melyből a belső tereket tettük rendbe. A beruházás során kicseréltük a hideg- és melegburkolatokat, megtörtént a padlás szigetelése, valamint az épület teljes külső-belső festését elvégeztük, illetve a villanyhálózat újult meg.

Mihovics József hozzátette: az óvoda szülői munkaközössége, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a helyi vállalkozók és civilek a támogatásával, összefogásával megtörtént a bútorok és eszközök beszerzése. Ezt követően átadták a Magyar falu program 15 millió forintos támogatásával vásárolt 9 személyes új tanya- és falugondnoki buszt.

Az óvoda előtt szalagot vágott, balról: Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Mihovics József polgármester és Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ünnepségen Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke a közösségi összefogást dicsérte, szerinte az épület rendbetételét célzó fejlesztésekkel jelentős előrelépést tett a település. A polgármester előrelátó gondolkodása is kellett ahhoz, hogy most működhet az óvoda a gyerekek és szülők nagy örömére.

Vele értett egyet Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, aki szerint a tótszentmártoniak jó úton járnak, hiszen figyelik a pályázatokat és ügyesen, az adott, legfontosabb célokat szeretnék megvalósítani.

– Az Európai Unióból érkező támogatásokból éppúgy fejlesztettek, mint a magyar adóforintokból, s ehhez a faluközösség támogatására is szükség volt – mondta a politikus. – A háború miatt ugyan nehezebb a helyzet, de például a Magyar falu program, ha csökkentett keretösszeggel is, de folytatódik és ezért biztatok minden települést, hogy figyelje a kiírásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában