Fel kell lépni ellene!

2022.11.29. 20:01

A nők elleni erőszak megszüntetéséért mozdultak meg Zalaegerszegen

A nők elleni erőszakkal szembeni fellépésre hívták fel a figyelmet azok, akik részt vettek kedden kora este a megyei rendőr-főkapitányság elől indított sétán és futáson a Parkerdőben.

Arany Gábor

A nők elleni erőszakkal szembeni fellépésre hívták fel a figyelmet azok, akik részt vettek kedden kora este a megyei rendőr-főkapitányság elől indított sétán és futáson (képünkön).

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A helyszínnel utalni akartak arra, hogy ott már több, nők elleni erőszakos bűncselekmény történt. Ezért a félszáznál több résztvevő a sportcsarnoktól a Parkerdőbe sétált, illetve futott, és az áldozatok emlékére mécseseket is gyújtottak a játszótér melletti domb oldalában. A futók 2 vagy 5 kilométeres távot teljesítettek a szolidaritást kifejező fehér villogó jelzőfényeket viselve. 

Tóth László rendőr őrnagy, alosztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak még jelen van, és ezen csak akkor lehet változtatni, ha a környezet felfigyel rá, és az áldozatnak segítséget nyújt. Évente világszerte 50 ezernél több nő esik áldozatul családon belüli erőszaknak, de a pontos számok nem ismertek. Hazánkban hetente derül fény ilyen, gyakran tragikus végű esetre, ám nagyon magas a látencia. 

A családon belüli terrort a gyerekek, a hozzátartozók is megszenvedik. Ennek másik gyakori következménye, hogy az ilyen családból kikerülő gyerekek sokkal valószínűbb, hogy bántalmazó kapcsolatba kerülnek, ami a lányokra jellemző, illetve maguk is bántalmazók lesznek, ez pedig a fiúknál fordul elő. 
A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját arra emlékezve hirdették meg, hogy 1981-ben november 25-én ölték meg a Mirabal nővéreket, a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit Rafael Trujillo, az ország diktátorának parancsára. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában