2,4 milliárd forintból valósult meg a fejlesztés

2022.11.17. 14:23

Egészségturiszikai beruházást avattak Lentiben

Felavatták csütörtökön a termálfürdőben a több mint 2,4 milliárd forint értékben megvalósult egészségturisztikai beruházást, melynek része az új gyógyászati részleg, a Balance Medical Center.

Korosa Titanilla

Dormán József, Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke, Vigh László, Navracsics Tibor, Suhajda-Molnár Anikó, Horváth László, dr. Pál Attila, Kárpáti Zoltán az ünnepélyes átadón

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A beruházás keretében a gyógyászati részleg felújítása, bővítése mellett megtörtént a belső medenceterek esztétikai, vízgépészeti, lég- és világítástechnikai megújítása, korszerűsítették a főbejáratot, az éttermet, valamint új tourinform-iroda létesült.

Az ünnepségen elsőként Horváth László, a város polgármestere a gyógyfürdő elmúlt 45 évének fontosabb állomásait idézte fel. A fürdőt 1978-ban adták át, a fedett uszoda 1990-től áll a fürdőzők rendelkezésére. A nátrium-hitrogén-karbonátos termálvizet 1988-ban minősítették gyógyvízzé, majd az évek során hidromasszázs-medencével bővült a létesítmény, kialakították a Szent György Energiaparkot, megépült az élménymedence csúszdával. 2010-ben a fedett uszoda megújult, elkészült a pihenőtér, a szaunavilág, a fedett pancsoló, 2016-ban megnyitott az új élményfürdő és a négycsillagos Thermal Hotel Balance. Az elmúlt 45 évben több mint 10 millió vendéget fogadott a termálfürdő, s mint munkaadó is a legnagyobbak közé emelkedett. Céljuk, hogy tovább erősítsék a gyógyfürdő és Lenti turisztikai szerepét.

Avatóbeszédet dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott, aki úgy fogalmazott, hogy Lenti városának nemzedékeken átívelő elképzelése volt a fürdőről, mely városi létesítményből regionális egészségcentrummá vált. Ez nagyrészt az itt élőkön és a helyi vezetőkön múlt. Egy kormányzati támogatás csak lehetőség, de magában nem garancia a sikerre. Sok olyan közösség kell az országban, melynek tagjai, vezetői tudják, milyen jövőt akarnak maguknak. Lenti ilyen város képét vetíti elénk, hiszen négy évtizede fokozatos építkezés figyelhető meg, aminek következtében regionális központtá vált, és megszólítja a határon túli térségeket is. Az egészségturizmus nemcsak regionális jelentőségű lehet, hanem önmagában olyan igényes formája az idegenforgalomnak, mely lehetővé teszi, hogy a város a növekvő adóbevétel, az idelátogatók magasabb státusza révén feljebb lépjen a rangsorban. A gyógyturizmus, a gyógyfürdők hálózata Magyarországot európai jelentőségű hatalommá tudja tenni, Lenti ennek erőssége, regionális központja lehet.

Kerékgyártó Attila (balról) tartott tájékoztatót az oxigénkamra működéséről. Balra Vigh László, Navracsics Tibor, jobbra Suhajda-Molnár Anikó, dr. Pál Attila
Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a létesítmény szép és követendő példája annak, hogy a kormány, a megye és Lenti hogyan tud együttműködni, összefogni. Mint mondta: a koronavírus-járvány és a háborús helyzet ellenére tovább kell vinni a fejlesztéseket, ez az alapja a munkahelyek megtartásának és újak teremtésének, hogy a családok egzisztenciája biztosítva legyen. A projekt 32 új munkahelyet teremtett. Hozzátette, hogy a Balance Medical Centerben több mint 100-féle kezelést végeznek 19 kezelőhelyiségben, a hagyományos lehetőségek mellett olyan újdonságok, mint a krioszauna, a float spa, az antigravitációs futópad és az egyedülálló hiperbár oxigénkamra.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy olyan központtá alakult Lenti, melyre büszke lehet Zala megye lakossága. A szálloda és a gyógyfürdő kínálatát most kiegészíti egy egészségügyi centrum, mellyel újabb vendégeket tudnak megszólítani. A kormány támogatása jó helyre került, Lentiben tervezetten építik a jövőt.

Suhajda-Molnár Anikó, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója turisztikai adatokkal is szolgált. Köszöntőjében kiemelte, hogy az egészségturizmus meghatározó eleme a hazai turisztikai kínálatnak. Az ide köthető szállás-, valamint gyógy- és wellnesshely-bevételek az év első tíz hónapjában elérték 141 milliárd forintot. Lentibe ez időszakban 37 ezer látogató érkezett, kétszer annyi, mint tavaly. A vendégéjszakák száma közel 80 százalékkal 96 ezerre emelkedett. Ennek köszönhetően 1,4 milliárd forint bevétel keletkezett Lenti szálláshelyein, ami több mint kétszerese a tavalyinak.

Kárpáti Zoltán, a Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője köszönetét fejezte ki, hogy a 2,4 milliárd forintos fejlesztést valósíthattak meg, mely keretében egyedülálló egészségturisztikai központ létesült. A kivitelező Szabadics Zrt. és ZÁÉV Zrt. részéről utóbbi vezérigazgató-helyettese, Dormán József pedig a fejlesztés műszaki tartalmát ismertette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában