Peti-Turul Gergő lett az országos verseny győztese

2022.11.08. 20:00

A muravidéki fiatalok felé nyitna a "Magyarság KicsiNagykövete"

Az Andrássy-iskola 7. osztályos tanulója, Peti-Turul Gergő lett a „Magyarság KicsiNagykövete” országos verseny győztese. Ebből az alkalomból hétfőn ünnepséget szerveztek, melyen egy szivarfát ültettek el az intézmény udvarán.

Benedek Bálint

Az ünnepség résztvevői közösen ültettek el egy fát az iskola udvarán, balról: Strack Mária, Simon Márta, Horváth Ferenc és Peti-Turul Gergő Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményen Simon Márta, az iskola vezetője elmondta: a „Magyarság KicsiNagykövete” verseny célja, segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, és büszkék legyenek magukra és származásukra. A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal színesített viadal remek lehetőség arra, hogy a diákok összemérjék tudásukat, miközben jól szórakoznak és minőségi időt töltenek el családjukkal. A szülők mellett számos támogató, így a Nagykanizsai Tankerületi Központ is a jó ügy mellé állt, és segítette a tanulókat.

– Az első fordulóban az Okos Doboz online felületén a magyar történelemre, irodalomra és műveltségi kérdésekre irányuló feladatokat kellett megoldani – folytatta. – A 100 legjobb eredményt elért diák jutott tovább a következő fordulóra, ahol a megyére három legjellemzőbb nevezetességet kellett kiemelni ugyancsak online formában. Innen aztán az adott megyében a 30 legjobban teljesítő diák jutott tovább a megyei döntőbe. Ott már komplexebb feladat várt Peti-Turul Gergőre és a többi még versenyben lévő társára, például egy 50 szóból álló szófelhőből ki kellett választani tízet, ezeket felhasználva egy összefüggő történetet kellett a megyéről kitalálni.

Az igazgató hozzátette: Peti-Turul Gergő a megyei döntőben megszerzett Kicsi Nagykövet címe mellett három kis attasét kapott maga mellé. Bencze Balázs (Nagykanizsa), Vargovics Maja (Murakeresztúr) és Mikos Péter (Zalaegerszeg) segítette a munkáját az országos döntőben. Együtt főzték meg a megye legjellegzetesebb ételét, a dödöllét, melyhez Kovácsné Kővágó Annát, a murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület elnökét hívták segítségül. Az eseményről videófelvétel készült. A feladatok kivitelezése olyannyira meggyőzte a zsűrit, hogy végül a hetedikes fiú nyert.

– Az országos verseny döntőjére azt a feladatot kaptam, hogy találjak a megyémnek egy olyan régiót, amellyel szoros együttműködést alakíthat ki – fogalmazott az ünnepségen Peti-Turul Gergő. – Egy olyan határon túli régióra esett a választásom, amelyet Zala megyével közös történelmi múlt köt össze és személyes élményeim is fűződnek hozzá. Fontos a magyarlakta területekkel való kapcsolat kiépítése és fenntartása a fiatalok körében is. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyarságot, a nemzettudatot megtartsuk, ápoljuk a határon túl is. Ez a verseny lehetőséget adott arra, hogy mindezt véghez vigyem. Földrajzi közelsége miatt programokkal, találkozókkal, rendezvényekkel össze lehetne kovácsolni a magyar és az egykori magyar területen élő diákokat. Gondolom, már mindenki nagyon kíváncsi arra, melyik lehet ez a régió, ugye? Akkor most elárulom: nem más, mint a Muravidék.

A rendezvényen Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke is méltatta a diákot. Kiemelte: nagy öröm, hogy a fiatalok a napi feladataikon túl ilyen extra feladatokat vállalnak. Legkisebb határon túli magyar közösségként Gergőnek köszönhetően most kiemeltnek érezhetik magukat. A fiatal céljai határozottak és nem lehetetlenek, ahogy lehet, minden erejükkel segítik a feladataiban. Elsőként egy közös kiránduláson szeretnék megmutatni értékeiket, kultúrájukat és persze gasztronómiájukat, fogalmazott az elnök.

Ezt követően a vendégek, köztük Strack Mária, a „Magyarság KicsiNagykövete” országos program ötletgazdája elültették az iskola udvarán a győzelmet jelképező, helyi termelő által felajánlott szivarfát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában