Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás

2022.10.31. 20:00

Energiaracionalizálásról döntöttek a lenti önkormányzatnál

Az energiaárak emelkedése a város önkormányzatának gazdálkodására is negatív hatással vannak. A legutóbbi önkormányzati ülésen az energiaracionalizálás lehetőségeiről is tárgyaltak a képviselők.

Korosa Titanilla

A városi művelődési központ és a könyvtár nyitva marad és helyet ad a rendezvényeknek

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Horváth László polgármester részletezte az emelkedő rezsiköltségek hatását a város gazdálkodására. Elmondta, hogy az önkormányzat valamennyi intézménye 2021-ben közbeszerzési eljárást folytatott le a villamosenergia beszerzésére, ennek köszönhetően 2023. december 31-ig a piaci árváltozás nem érinti a fogyasztási helyeket, a költségek nagymértékben nem változnak, viszont az átviteli díj idén július 1-től 3,52-szeresére emelkedett.

Három önkormányzati intézményben és a Polgármesteri Hivatalban ez év végéig rendelkeznek kereskedelmi szerződéssel és kapják változatlan áron a gázt, de a szolgáltatótól kapott jövő évi ajánlat a jelenlegi egységárnak több mint tízszerese. A gázszolgáltatást nézve az önkormányzat 11 fogyasztási helyén az egyetemes szerződés automatikusan megszűnt és augusztus 1-től december 31-ig végső menedékes státuszba került, ami azt jelenti, hogy ezen időszakban az eddigi ár 4,44-szeresét kell fizetni. 

A Városi Művelődési Központ és városi könyvtár, valamint bölcsőde és Mesevár Óvoda határozatlan idejű kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek, esetükben július 1-től a szolgáltató 4,5-szeresére emelte a gázárat. A Mesevár Óvoda Petőfi úti telephelyére vonatkozó szerződés december 31-ig él, a szolgáltató előzetes tájékoztatása szerint jövő év elejétől 9,4-szereresére nő majd a fizetendő összeg. A Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézetben a gázszolgáltatási szerződés 2023. december 31-ig érvényes, az árak addig változatlanok maradnak.

Elhangzott, hogy a városban kiépített geotermikus fűtési rendszerre csatlakoztatott 10 intézményben a gázfűtés kiváltásra került, így azokban a gázfogyasztás jelentős csökkenése várható. A főzéshez használt gázfogyasztást viszont nem tudják kiváltani. A bölcsőde főzőkonyhája esetében például a gázdíj várhatóan 10-szeresen emelkedik, emiatt 4,3 millió forintról 50,3 millióra nő a díj, ami az önkormányzata költségvetését negatívan befolyásolja. 

A fentiek miatt az energiafelhasználást, ahol lehet, csökkenteni kell. Az erre vonatkozó intézkedések közt elfogadta a testület, hogy a Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünetet rendeljenek el december 27. és december 30. között. Csökkenteni kell a közterületeken lévő elektromos energiát fogyasztó berendezések működtetését, a városközpontban a szökőkút üzemelésének időtartamát felülvizsgálják és idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás. Az állami és önkormányzati ünnepek költségeit is átszabják és felülvizsgálják az önként vállalt feladatokat. Lezárják a városrészi művelődési házakat, orvosi rendelőket, sportöltözőket és a roma nemzetiségi önkormányzat által használt épületet is november 1-től március végéig temperáló hőmérséklet tartása mellett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában