Borkóstolás, nemzetközi szempontok alapján

2022.10.03. 16:00

A borkóstolás alapjairól mesélt Piskor Fanni borszakértő Tótszentmártonon

A Kálmán-hegyen nemrégiben megnyílt Borvidéki Ökoközpont épületében a borkóstolás alapjairól mesélt az érdeklődő gazdáknak pénteken a nagykanizsai származású Piskor Fanni borszakértő.

Benedek Bálint

Az előadó a szervezők gyűrűjében, balról: Vlasics Lajos, Piskor Fanni és Stricz Zoltán, a Mura és Vidéke Nonprofit Kft. tulajdonosa Fotó: Szakony Attila

Az összejövetelen Vlasics Lajos, a Szent Márton Borbarát Egyesület elnöke köszöntötte a meghívott egyesületek tagjait. Röviden bemutatta az esemény helyszínét, melyet a Mura és Vidéke Nonprofit Kft. a reVITAlize horvát-magyar határon átnyúló Interreg pályázati projekt keretében alakított ki. Kiemelte: a tótszentmártoniak örülnek a fejlesztésnek, hiszen egy közösségi épülettel gazdagodott a település. A szőlősgazdák pedig remélik, hogy az épület szakmai műhelyként is funkcionálhat a jövőben.

Piskor Fanni borszakértő előadásában beszélt a világ és az ország bortermeléséről, a legelterjedtebb szőlőfajtákról, illetve Magyarország adottságairól, borvidékeiről, és a zalai borvidékről. A továbbiakban a borkóstolás elméleti alapjait gyakorlatban próbálhatták ki a jelenlévők. A kóstolási technika elsajátítását követően a Vino Vlasics Borpince öt fehér-, egy rozé- és egy vörösborát vették górcső alá. Piskor Fanni az érzékszervi vizsgálatot követően a nemzetközi zsűri által használt bírálati módszer szerint pontozta a borokat, melyek egy kivételével 71 és 84 pontszám közötti eredményeket értek el. A workshop keretében megrendezett előadásban szó esett még a bor minőségét befolyásoló tényezőkről, a pohárfajtákról, a kóstolási hőmérsékletről, a borok és az ételek párosításról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában