Gála műsor

2022.10.23. 19:30

25. évfordulóját ünnepelte a tornyiszentmiklósi Kerti Sándor Kulturális Egyesület

Zsúfolásig megtelt a tornyiszentmiklósi művelődési ház, a helyiek mellett a környékbeli településekről is szép számban érkeztek vendégek, hogy együtt ünnepeljenek az egyesület tagjaival. Tevékenységüknek megfelelően énekkel kezdődött a gálaműsor, majd Aranyosné Fehér Hajnalka, a civil szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Korosa Titanilla

a jubileumi rendezvényen a kórus és jobbra vezetője Porédos Zsolt, aki a kezdetektől látja el ezt a feladatot

Fotó: Korosa Titanilla

A dalok között megismerhette a hallgatóság az egyesület történetét is. Elhangzott, hogy 1997-ben olyan szervezetet kívántak létrehozni az alapítótagok, mely tevékenységével színt visz a település életébe. Akkor felmerült, hogy újragondolják a régi pávakört, illetve, mivel ekkoriban indult útjára a Zala Megyei Művészeti Fesztivál, így kezdeményezésük támogatásra talált. Néhány lelkes ember hétfő esténként a kultúrházban találkozott, mely éneküktől volt hangos. Az első fellépésre 1998. május 1-jén került sor Lentiben a strandon, majd felléptek a helyi anyák napi műsoron, mindkét helyen nagy sikert arattak. A tagok jól érezték magukat együtt, a próbák vidáman teltek és igény is mutatkozott arra, amibe belevágtak. Céljuk azóta is, hogy a helyi, környékbeli vagy távolabbi települések világi és egyházi rendezvényeit színesebbé tegyék zenével, verssel, prózával, akár színjátékkal. A 25 év alatt egyre bővült repertoárjuk, kezdetben vidám, könnyűzenei egyvelegeket és népdalcsokrokat énekeltek, majd nyitottak a komolyabb kórusművek felé, 2008-ban a KÓTA minősítőjén ezüst fokozatot szereztek, ezt azóta többször megerősítették. Az egyesület nevéhez fűződik az idősek napi ünnepség megszervezése, aktív közreműködői a falunapokban, nemzeti ünnepeknek, együttműködnek a helyi szervezetkkel, jó kapcsolatot ápolnak más kórusokkal. Az évet 2006 óta karácsonyi koncerttel zárják, így lesz ez idén is.

 

A falu szülöttje, Kerti Sándor költő-tanító nevét 2003 vette fel civil szervezet, az emléknapra nagyszabású műsorral készültek, ahogy később születésének 100. évfordulójára is. A helytörténeti gyűjteményt és Kerti Sándor hagyatékát is az egyesület gondozza. Az elmúlt években több pályázaton is sikeresen szerepeltek, ennek köszönhetően kerültek a művelődési házba új székeket, valamint egy kisbuszt is sikerült beszerezniük.

Az ünnepi műsorba a 25 év terméséből válogattak műveket, a zenés előadást szavalatok és fuvolajáték színesítette, a program végéhez közeledve az egyesület egykori tagjai is csatlakoztak az énekkarhoz, majd vendégfellépőként a pákai Szent Péter és Szent Pál plébánia kórusa lépett a közönség elé. A műsor a tornyiszentmiklósi és a pákai énekkarok közös produkciójával zárult.

Jelen voltak a rendezvényen az egyesület névadójának családtagjai, ifjabb Kerti Sándor és felesége, valamint a testvértelepülés Cserkút küldöttsége, Hegedűs Zsolt polgármester vezetésével, akik ajándékkal, egy tablóval lepték meg a házigazdákat. A gálaműsort követő fogadáson Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt és gratulált az évfordulós ünnepséghez és az egyesület által végzett tevékenységhez, mellyel segítenek őrizni a magyar kultúrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában