Véradási akció

2022.09.01. 16:20

Zalai civil programok szeptemberben

A Zala Megyei Civil Központban a közelgő civil véradás akcióról, Az Év Zala Megyei Adományozója díj odaítéléséről, a civil szervezeti vezetőnek szóló workshop-ról és a "Gyereket a magasba" program közelgő eseményeiről tartottak tegnap sajtótájékoztatót Zalaegerszegen.

Arany Horváth Zsuzsa

Bognárné Bengő Hajnalka, dr. Dancza Tímea, Rubi Jánosné és Horváth Rita Fotó: Pezzetta Umberto

Horváth Rita, a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője elöljáróban elmondta, a szeptember a civil aktivitás megújulásának ideje, elsőként a már hagyománnyá vált civil véradási akciót rendezik meg szeptember 5.-8. között a megyében, csatlakozva az országos kampányhoz. Idén az Országos Vérellátó Szolgálat Zalaegerszegi Területi Vérellátóhoz szervező partnerként csatlakozik a Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete. A szintén országos civil információs tájékoztató program keretében adják át két zalai vállalkozásnak Az Év Zala Megyei Adományozója díjat szeptember 7-én, a gyerekvállalást és a családalapítást ösztönző közösségi rendezvényt pedig szeptember 21-én tartják a zalaegerszegi Apáczai Művelődési Központban. 

 A zalai civil szervezeteket támogató szolgáltató központ 2019 óta tekinti feladatának a megyében a vérellátáshoz való hozzájárulást. E hónapban három helyszínen lesz mód a véradásra, jelezte Rubi Jánosné, a Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete vezetője. Keszthelyen szeptember 5-én a kórháznál 13-16 óra között, Nagykanizsán szeptember 6-án, a Vöröskeresztnél 10-15 óra között, Zalaegerszegen szeptember 8-án 8-17 óra között lesz mód véradásra. 

A tegnapi sajtótájékoztatón dr. Dancza Tímea főorvos, az OVSZ Zalaegerszegi Területi Vérellátó vezetője elmondta, 318 véradó jelentkezett a civil szervezés keretében, ebből 40 fő új véradó, ami örvendetes szám. Felhívta a figyelmet arra, hogy a véradók egyenek, igyanak, mielőtt hozzájuk érkeznek, tartsák be a higiéniai előírásokat, legyen náluk okmány, s akik gyógyszerszedés mellett jelentkeznek, vigyék magukkal a leleteiket, hogy a vérellátó szakemberei megállapíthassák, adhatnak-e vért. 

A szeptember 7-én zajló civil információs roadshow keretében a civil szervezetek tájékozódhatnak a NEA pályázati lehetőségeiről, szabályairól, feltételeiről, témaköreiről, megismerhetik az eddigi eredményeket és a 2023-as terveket, mondta Horváth Rita, hozzátéve, két olyan vállalkozást szeretnének azon a napon díjazni, amelyek támogatására a civil szféra minden megmozdulása során számíthatnak. A civil szervezetek vezetőit 12 hetes képzés segíti a munkájukban, a jelentkezők száma mutatja, szükség van az effajta kurzusra.

Bognárné Bengő Hajnalka a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház nevében invitálta lapunkon keresztül a családokat a szeptember 21-i "Gyereket a magasba!" akciónapra, amikor 11 órakor az egész országban magasra emelik a gyerekeket a szüleik. Erre Zalaegerszegen az Apáczai VMK-ban kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában