Ápolják a hagyományokat

2022.09.13. 07:30

Szüreti mulatságot tartottak Becsehelyen

Szüreti felvonulás, borkóstoló és finom zalai ételek. A hagyományokat ápolva szombaton XVII. alkalommal tartották meg a Becsehelyi szüret elnevezésű rendezvényt a település központjában.

Benedek Bálint

A "G" pincészetnél a rozéfröccsből kóstoltak a vendégek a polgármester társaságában, balról: Hopp Marianna, Hopp Tamás, Németh Géza, Cseresnyés Szilvia és Horváth-Milei Enikő

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szüreti felvonuláson egymást érték a feldíszített kocsik, míg sokan kerékpárokkal és oldtimer járművekkel csatlakoztak az ünneplő tömeghez. A menet a falu több pontján megállt, s olyankor a Szikra néptánccsoport becsehelyi táncosai műsort is adtak. Ezután mindenki a faluházhoz vonult, ahol lehetőség nyílt megkóstolni az elmúlt évek legfinomabb nedűit a különféle pincék standjainál. Az előző évekhez hasonlóan a rozé és az abból készült fröccs volt a legnépszerűbb. A borhoz prósza és dödölle dukált ízletes marha-, illetve vadpörkölttel.

– A korábbi években a becsehelyi életformához hozzátartozott, hogy a helyiek pincékkel és saját szőlőbirtokkal rendelkeztek, s bort is készítettek – fogalmazott Németh Géza polgármester. – Volt olyan időszak, amikor miénk volt Zala megye legnagyobb egybefüggő zártkertje. Ehhez kapcsolódóan felvonulással ünnepelték a sikeres szüretet a gazdák, ezt a tradíciót élesztettük újjá 17 évvel ezelőtt.

A településvezető szerint az idei szüret után sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, végül milyen bor készülhet. A későbbi érésű fajtákban reménykednek, mert az utóbbi időszakban érkezett bőséges csapadék, remélik, hogy a tápanyag-beáramlás harmonikusabb bort eredményezhet.

Másfél hónapja költözött Borsfáról Becsehelyre Hopp Tamás és felesége, szerintük a fesztiválon kapható borokra igazán büszkék lehetnek a gazdák. Ők kifejezetten a testes vörösborokért rajonganak, ám igyeketnek mindenből kóstolni egy keveset és közben a barátkozásra is lehetőség nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában