2022.09.13. 07:30
Szüreti mulatságot tartottak Becsehelyen
Szüreti felvonulás, borkóstoló és finom zalai ételek. A hagyományokat ápolva szombaton XVII. alkalommal tartották meg a Becsehelyi szüret elnevezésű rendezvényt a település központjában.
A "G" pincészetnél a rozéfröccsből kóstoltak a vendégek a polgármester társaságában, balról: Hopp Marianna, Hopp Tamás, Németh Géza, Cseresnyés Szilvia és Horváth-Milei Enikő
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap
A szüreti felvonuláson egymást érték a feldíszített kocsik, míg sokan kerékpárokkal és oldtimer járművekkel csatlakoztak az ünneplő tömeghez. A menet a falu több pontján megállt, s olyankor a Szikra néptánccsoport becsehelyi táncosai műsort is adtak. Ezután mindenki a faluházhoz vonult, ahol lehetőség nyílt megkóstolni az elmúlt évek legfinomabb nedűit a különféle pincék standjainál. Az előző évekhez hasonlóan a rozé és az abból készült fröccs volt a legnépszerűbb. A borhoz prósza és dödölle dukált ízletes marha-, illetve vadpörkölttel.
– A korábbi években a becsehelyi életformához hozzátartozott, hogy a helyiek pincékkel és saját szőlőbirtokkal rendelkeztek, s bort is készítettek – fogalmazott Németh Géza polgármester. – Volt olyan időszak, amikor miénk volt Zala megye legnagyobb egybefüggő zártkertje. Ehhez kapcsolódóan felvonulással ünnepelték a sikeres szüretet a gazdák, ezt a tradíciót élesztettük újjá 17 évvel ezelőtt.
Szüreti mulatság Becsehelyen
Fotók: Szakony Attila / Zalai HírlapA településvezető szerint az idei szüret után sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, végül milyen bor készülhet. A későbbi érésű fajtákban reménykednek, mert az utóbbi időszakban érkezett bőséges csapadék, remélik, hogy a tápanyag-beáramlás harmonikusabb bort eredményezhet.
Másfél hónapja költözött Borsfáról Becsehelyre Hopp Tamás és felesége, szerintük a fesztiválon kapható borokra igazán büszkék lehetnek a gazdák. Ők kifejezetten a testes vörösborokért rajonganak, ám igyeketnek mindenből kóstolni egy keveset és közben a barátkozásra is lehetőség nyílt.