20 ezer milliárd forint a tét

2022.09.14. 14:00

Navracsics Tibor elmondta, mi az összefüggés a pedagógusbér-emelés és az uniós támogatás között

A pedagógusbér-emelés és az uniós források közti összefüggésről is beszélt kedden Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki a Pro Civitate Dei Egyesület meghívására érkezett Nagykanizsára, hogy a kereszténydemokrata est keretében adjon tájékoztatást a magyar kormány és az Európai Bizottság közt zajló tárgyalási folyamatokról.

Pásztor András

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő (balról), Navracsics Tibor miniszter, dr. Császár Zoltán, a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke és Balogh László polgármester

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A miniszter elmondta: jelenleg három tárgyalási folyamat zajlik a magyar kormány és az Európai Bizottság között, ezek közül az első a jogállamisági feltételrendszerről szóló megállapodás, a második az újjáépítési alap forrásainak lehívása, a harmadik pedig az operatív programok finanszírozását szolgáló egyeztetés.

– A jogállamiságról szóló tárgyalás talán a legismertebb most a nyilvánosság előtt, hiszen ezen a területen zajlanak jelenleg a leglátványosabb események – kezdte Navracsics Tibor, aki megerősítette: a közelmúltban a magyar kormány elküldte válaszait az Európai Bizottság által megfogalmazott kérdésekre, mely levélre szeptember 22-ig reagálhat hivatalosan az uniós szervezet. – Mi abban bízunk, hogy a bizottság nyugtázza válaszainkat, megerősítenek minket abban, hogy jó irányba haladunk, és innentől kezdve a végrehajtás közös ellenőrzése mellett meg tudjuk kezdeni a források lehívásának előkészítését.

Navracsics Tibor elmondta: Magyarország számára két pénzügyi alap áll rendelkezésre, az egyik az úgynevezett újjáépítési és ellenállóképességi alap, ami körülbelül 6 ezer milliárd forintot jelent.

– Mint emlékezetes: ezt a keretösszeget még 2020 decemberében fogadták el a tagállamok, és az eredeti célja az volt, hogy a koronavírus-járvány miatt gazdasági válságba sodródott országokat (elsősorban a déli tagállamok) sikerüljön talpra állítani. Ebben a keretösszegben közös hitelfelvétel is szerepel, azaz minden tagállam garanciát vállalt az Európai Bizottság által felvett források visszafizetésére. Ez a terület, ahol Magyarország az egyetlen, akinek még nincs aláírt megállapodása a bizottsággal, de abban bízunk, hogy az ősz második felében itt is eredményre vezetnek majd a tárgyalások.

A miniszter hasonlóképpen vélekedett a másik pénzügyi alap, az úgynevezett operatív programokra kapható források lehívásáról. Mint mondta: a körülbelül 14 ezer milliárd forintos keret felhasználásával kapcsolatban a magyar kormány már elküldte az Európai Bizottságnak az ütemtervet, ezek értékelése, egyeztetése most zajlik.

– Nagyon remélem, hogy még az év vége előtt tisztázni tudjuk a részleteket, hiszen az a célunk, hogy még idén megállapodjunk és el tudjuk kezdeni a források lehívását – árulta el Navracsics Tibor, aki jelezte: mindez csupán finanszírozási módszerváltást jelent, hiszen az operatív programok egy jelentős részét már most előfinanszírozza a magyar állam. Ennek is köszönhető, hogy a vállalkozói szektorban, illetve az önkormányzatok számára is lehetőség nyílt pályázatok kiírására.

Lapunk kérdésére, miszerint milyen összefüggés van az uniós források és a pedagógusbér-emelés között, a miniszter leszögezte: az uniós valóban csak fejlesztésre nyújt támogatást, de ebbe beletartozik a személyzetfejlesztés, azaz a fizetésemelés is. 

- Az általunk összeállított oktatási programban szeretnénk megvalósítani a szakképzés, az oktatási intézmények reformját, a digitalizáció kiterjesztését és a pedagógus életpálya magasabb presztízsének visszaállítását. Ennek része a fizetésemelés is, ebbe száll be társfinanszírozóként - egy meghatározott ideig - az Európai Bizottság. Ez a konstrukció egyébként nem rendkívüli, más országokban is elő szokott fordulni, sőt Magyarországon 2010-2014 között a közigazgatási reform is így ment végbe, legalábbis annak keretében került sor egy nagyarányú személyzetfejlesztésre.

A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester is, mindketten jelezték: a városnak és a térségnek nagy szüksége van az uniós fejlesztési forrásokra, hiszen az intézmények felújítása, illetve az egyéb infrastruktúra fejlesztése fontos az itt élő emberek számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában