Az önkormányzat önerőből nem tudja előteremteni a szükséges önrészt

2022.09.22. 08:30

Lakossági segítséget kérnek egy zártkerti út felújításához Zajkon

Lakossági segítséget kér egy közel 2,5 kilométer hosszúságú zártkerti út felújításához a dél-zalai település önkormányzata. A községnek a vidékfejlesztési programban nyújtott pályázati támogatás mellé több mint 6,3 millió forintos önrészt kell biztosítania, ennek előteremtése érdekében fordultak az érintett ingatlantulajdonosokhoz.

Gyuricza Ferenc

A zártkerti utat annak rossz állapota miatt indokolt felújítani

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A felújításra azért van szükség, mert az út helyenként rendkívül rossz állapotban van, közlekedésre alig alkalmas. A beadott pályázat műszaki tartalma szerint a jelenlegi nyomvonal aszfalttal történő megerősítésén túl burkolt árok kialakítását is tervezik, ez utóbbit a csapadékvíz elvezetése s ezáltal az állagmegóvás érdekében. A munkálatok tervezett költsége így meghaladja a 125 millió forintot. Ebből a pályázati támogatás több mint 119 millió forintot tesz ki, ám a tervezett felújítás nagysága miatt az önrész is olyan mértékű, aminek előteremtése a mintegy 250 lakosú község számára komoly nehézséget okoz. Grózner Tiborné polgármester portálunknak elmondta, az önkormányzat a szükséges 6,354 millió forint hozzárendelését jelen gazdasági helyzetben nem tudja vállalni.

- A felújítandó szakasz, vagyis a Béci-hegykaputól az öreghegyi háromszögig tartó 2350 méter hosszú zártkerti út Zajk önkormányzatának a tulajdonában van, de az érintett ingatlanok döntő többsége nem zajki, hanem jelentős számban letenyei, illetve más településeken élő állampolgároké – mondta Grózner Tiborné. – Ezért gondoltunk arra, hogy a pályázati programunk megvalósításához szükséges önrész előteremtése érdekében Letenye város önkormányzatával közösen hozzájuk fordulunk, azaz tulajdonosi hozzájárulást kérünk tőlük. Azt gondoljuk ugyanis, hogy az út felújítása nemcsak közlekedést teszi könnyebbé, biztonságosabbá a zártkertben, de az ottani ingatlanok értéke is növekedni fog.

A polgármester abban bízik, hogy ingatlantulajdonosi hozzájárulással október 31-ig, azaz szűk másfél hónap alatt sikerül a szükséges több mint 6,3 millió forint önrész jelentős hányadát előteremteniük. Amennyiben így lesz, úgy 2023-ban meg is tudják valósítani a pályázati programot. Grózner Tiborné azt is hozzátette: ha a beruházás a szükséges önerő hiányában mégsem valósul meg, úgy a támogatásként befizetett összegeket természetesen visszautalják az érintett gazdáknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában