Patthelyzet

2022.09.30. 18:00

Jövő héten újabb közgyűlést tartanak Nagykanizsán

Pásztor András

Pénteken utoljára osztott ételt a rászorulóknak a DRVE a Zrínyi utcai ingatlanban

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Horváth Jácint és dr. Károlyi Attila (mindketten az ÉVE frakció tagjai) távolmaradása miatt tulajdonképpen patthelyzet alakult ki a pénteki nagykanizsai közgyűlésen, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) és a Fidesz-frakció kölcsönösen nem szavazta meg egymás javaslatait. Ennek megfelelően a napirendek zömét az október 5-re tervezett, jövő heti közgyűlésen ismét megtárgyalják.

A napirendek sorában elsőként a költségvetés módosítása szerepelt, ugyanis a megnövekedett energiaárak miatt közel 620 millió forintos lyuk tátong az idei büdzsében. Balogh László polgármester ismét benyújtott egy javaslatot a hiány csökkentésére, melyben többek között az is szerepelt, hogy a HSMK és a Medgyaszay Ház ideiglenesen költözzön a Kanizsa Arénába, ám ezt nem támogatta az ÉVE-frakció. Helyette saját módosító javaslatokat tettek, például a Kanizsa Aréna ez évi működéséhez szükséges 30 millió forintot vonták volna el. Természetesen az a javaslatcsomag sem kapott többséget, így semmiféle döntés nem született a költségvetés kapcsán.

Szintén napirendre került a Kanizsa Médiaház Kft. kapcsán a Kanizsa Újság kiadása. Mint ismeretes, szeptemberben - kényszerű okokból - nem tudott megjelenni az újság, s a papír árának emelkedése miatt az év végéig csak kéthetente lesz lapkiadás. Ezzel kapcsolatban a pénteki közgyűlésen olyan javaslat is elhangzott: a cég nehéz anyagi helyzetére való tekintettel nem kellene forszírozni a nyomtatott lap kiadását, elegendő lenne az online hírszolgáltatás. Végül ez a javaslat sem kapta meg a szükséges szavazati arányt.

Testületi döntés született viszont a Teleki utca és a Platán sor víziközműrendszerének felújításáról. Mint arról nemrég beszámoltunk: az önkormányzat jelentős összeget nyert a munkálatok elvégzéséhez, ugyanakkor még így is szükséges közel 290 millió forint önerő, amit a város saját forrásból vagy beruházási hitelből próbál biztosítani.

A pénteki közgyűlésen az is kiderült, hogy nem lesz folyamatos a népkonyhai szolgáltatás biztosítása Nagykanizsán. Az előző közgyűlésen az ÉVE frakció úgy határozott, hogy a Zrínyi utca 42. szám alatt működő szolgáltatást - amit eddig a Dunántúli Roma Vezetők Egyesülete (DRVE) - végzett a Baptista Szeretetszolgálat támogatásával - másik helyre telepíti, s majd egy szerződésmódosítással folytatható lesz a szolgáltatás. Mint kiderült, erre nincs lehetőség, miután a Baptista Szeretetszolgálat vezetője felmondta az önkormányzattal kötött szerződést. Ennek vélhetően köze van ahhoz, hogy az ÉVE-frakció korábban nem járult hozzá, hogy a DRVE továbbra is térítésmentesen használja a Zrínyi utcai ingatlant, ahonnét tegnap éjfélig kellett kiköltözni a civil szervezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában