"Szép Zalában születtem..."

2022.08.06. 13:00

Nyáron köpedünk, néha töszmörgünk és cukorborsót eszünk – kedvenc zalai kifejezéseink

A magyar nyelv igen sokszínű és csodálatos. Azonban még az anyanyelvünkön belül is vannak olyan kifejezések, melyeket csak egy adott településen élők értenek meg. Ilyen például Zala, ahol mindenki tudja, ha tixót kérünk, akkor a ragasztóra gondolunk, vagy ha büdösmargitot látunk, akkor nem a szomszédra, hanem a poloskára gondolunk.

JZS

Fotó: Fehér Márk

Ha kágyillót mondunk, mindenkinek eszébe jut a meztelen csiga, s míg mások csipkebogyót gyűjtenek, addig mi csak egyszerűen csicskenyét. A faragó lehetne egy külön szakma is, de Zalában mindenki tudja, hogy a ceruzahegyezőt hívják így. Ha pedig nyáron köped a bőrünk, már a szomszéd Somogy megyében is furán néznek ránk, hogy mi bajunk lehet… pedig csak hámlunk, ahogy mindenki, ha a nap a bőrünk megégeti. Összegyűjtöttünk pár olyan igazán különleges kifejezést, ami nekünk, zalaiaknak teljesen hétköznapi, mások viszont ha reggelig viribülnének sem biztos, hogy értenék.

Bólogat – szunyókál
Csekmet – bozótos, rendetlen
Döglik – lustálkodik
Fönek – felfelé
Iperedik – felnő
Kehe – betegség, megfázás
Vindő – zsíros bödön
Rempül – szid
Pisztergál – piszkál
Passog – pislog
Megcsiccsen – megsavanyodik
Málna – szörp
Leppül – legyez, integet
Kutymorog – emésztő hangot ad ki
Hömbölödik – legurul, átfordul
Mácsik - tészta

És mi Zalában ezeket a kifejezéseket pont így szeretjük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában