„Istenért, hazáért, a magyar családokért!”

2022.08.23. 12:00

Huszadszor szervezték meg a Szent István-emléktúrát Zalaszentgyörgyön

Különleges eseményre gyűltek össze augusztus 20-án, szombaton a zarándokok a zalaszentgyörgyi kultúrházban. Ezen az estén tartották a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány és a nagykutasi Szent Jakab-plébánia szervezésében a 20. Szent István-emléktúrát, amiről Standi Gyuláné tájékoztatta lapunkat.

ZH

A faluház előtt a zarándokok Fotó: ZH

- A jubileumi alkalomra azok a Zala-völgyi települések érkeztek, amelyek részesei voltak már e nemes hagyománynak. A szentmisét követően ebben az évben Zalaszentgyörgy szakrális, épített emlékeit, úti kereszteket, a templomot, a Szent László-haranglábat, a Szent István-szobrot keresték fel a túrázó csapatok. Az állomásokra énekelve érkező zarándokok a közös imádság után játékos történelmi, egyháztörténeti feladatokat oldottak meg az Árpádok korához, a magyarság értékeihez kapcsolódóan. Az eredményhirdetés és a finom vacsora után a résztvevők élményekkel feltöltődve tértek meg otthonaikba.

Húsz év alatt 20 települést látogattak meg, emlékezett vissza Standi Gyuláné. Keménfán Szent Jobb-dombormű avatásával indult az első túra, Zalaszentgyörgyön apostoli kettős keresztet faragtak a Millenniumi Parkba. A településeken, szőlőhegyeken számos kőkeresztet újítottak fel és tették rendbe környezetüket a túrára készülődve. Húsz éven át szálltak az éjszakai virrasztás fohászai szent királyunkhoz a magyar családokért. Sok csodálatos szent helyen jártak a gyönyörű zalai tájban, lélekemelő közösségi élmény volt, vallották a résztvevők. 

A Zala-völgye szinte kimeríthetetlen kincsesbánya, Zalalövőtől Zalaegerszegig még számos felfedezésre váró útvonal, rejtett érték várakozik, így jövőre is folytatják a nemes kezdeményezést a szervezők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában