Támogatott képzések

2022.08.02. 13:00

A nagykanizsai Tungsram dolgozóinak elhelyezkedését is segítik

Támogatott képzésekkel segíti a kormány a Tungsram elbocsátott dolgozóit.

Horváth-Balogh Attila

Forrás: Illusztráció / Szakony Attila

– A kormány célja, hogy megőrizze a munkaalapú társadalmat és megvédje a munkahelyeket, ezért mind a három érintett megyében és a fővárosban támogatott képzésben vehetnek részt a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámleépítésben érintett dolgozói. A programban személyre szabottan, álláskeresést ösztönző juttatással valósul meg a képzésük, átképzésük – jelentette be Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

Emlékezetes: a Tungsram még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja, a zalaegerszegi gyárban 60 fő leépítését, míg Nagykanizsán 700 munkavállaló elbocsájtását tervezik októberig négy ütemben.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az év végéig elbocsátani tervezett foglalkoztatottak mielőbbi újra munkába állását a „Munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatása” elnevezésű munkaerőpiaci programmal segíti Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, valamint a fővárosban. A kormányhivatalok segítségével megyénként olyan szakmai képzésekhez csatlakozhatnak, amelyek a helyi munkaerőpiaci kereslethez igazodnak. A mintegy félmilliárd forintból megvalósuló program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt támogatást, a csoportos leépítés folyamata szerinti ütemezésben. A képzési támogatás összege havi bruttó 250 ezer forint/fő, amiből a résztvevők – mivel az álláskeresői támogatásokat csak személyi jövedelemadó és nyugdíjjárulék levonása terheli – 187 500 forintot kaphatnak kézhez a képzés ideje alatt, maximum 12 hónapon keresztül.

A programra az elbocsátott dolgozók a területileg illetékes kormányhivatal járási foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában