A kék fény megállítja őket

2022.07.15. 11:30

Vadriasztó prizmákat szereltek fel a palini elkerülőn

Vadriasztó prizmákat helyeztek ki az éjszakai vad-gépjármű ütközések megelőzése érdekében a 74-es főút palini elkerülő szakaszán a Zalaerdő Zrt. munkatársai pénteken.

Horváth-Balogh Attila

Mátó Elemér és Lakatos Péter, a Zalaerdő Zrt. munkatársai egy vadriasztó prizmát szerel fel

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Az erdőgazdaság – mint területileg illetékes vadgazdálkodó – szakemberei a közlekedésbiztonság javítását célzó intézkedés szándékával keresték meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságát – bocsátotta előre a helyszíni sajtótájékoztatón Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati-halászati előadója. – Mindkét szervezet örömmel fogadta a kezdeményezést. A Zalaerdő Zrt. költségére most kihelyezett 150 darab optikai multifunkcionális vadriasztó prizma a vad közúton történő váratlan éjszakai megjelenésének esélyét csökkenti. A szélességjelző oszlopokra felszerelt eszközök a gépjármű fényszórójának fényét a haladási irányra merőlegesen tükrözik, így az út felé közeledő vadat a szemből érkező kék színű fényhatás - mellyel a természetben nem találkozik - megállásra készteti a jármű elhaladásáig. Ezzel együtt természetesen, továbbra is fontos, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel, a közlekedési szabályok betartásával, a haladási sebesség út- és látási viszonyoknak megfelelő megválasztásával közlekedjenek.

A sajtótájékoztatón Anti András rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője arról beszélt: a megyében már helyeztek ki korábban vadriasztó prizmákat, s az eddigi tapasztalatok kedvezőek. A korábbi kihelyezésre szintén a 74-es út Zalaegerszeghez közeli szakaszán került sor, azt részint a ZMRFK, részint a Magyar Közút finanszírozta. A következő helyszín, ahol újabb vadriasztó prizmákat szerelnek fel, a 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakasza, a beavatkozásra augusztus végén, szeptember elején kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában