Két év után rendezték meg újra

2022.07.07. 06:50

Istenhez s emberhez szállt az ének a Keszthelyi Dalünnepen

„Arany dicsérettel” minősitést szerzett a VII. Keszthelyi Dalünnepen a házigazda Salve Regina Kórus, C. Tóth Zoltán vezetésével.

Péter B. Árpád

A kórusok két év után találkoztak ismét a Balaton fővárosában Fotó: ZH

A Dalünnepet a pandémia miatti két év kihagyás után rendezték meg ismét Keszthelyen. C. Tóth Zoltán főszervező emlékeztetett: 2019 nyara óta várják ezt a pillanatot – s persze a kórusokat. Mint mondta, a város kultúraszerető közönsége szintén nagyon várta már ezt a programot. 

A minősítő találkozóra összesen 39 kórus érkezett, a résztvevők három – egyházi, világi és népzenei – kategóriában indulhattak, előadásukat szakértő zsűri minősítette. 

A házigazda Salve Regina Kórus „arany dicsérettel” minősítést szerzett Fotó: ZH

Nyitányként a résztvevők együtt énekelték el Ludwig Ernst Gebhardi és Kerényi György Glória szálljon a mennybe fel című művét, majd Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere méltatta a seregszemlét, megköszönve, hogy a résztvevők többsége már hosszú évek óta ellátogat a városba – a lelkeket gyönyörködtetni. 

Az együttesek vidám fáklyás felvonulása, képünkön az arany minősítést szerzett szigetvári Tinódi Vegyeskar Fotó: ZH

Az ország egyik legnagyobb, rangos kórusfesztiváljának résztvevői a Balatoni Múzeumban és a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban adták elő programjukat, a szép számú közönség gyönyörűségére. A dalünnepen a résztvevők arany-, ezüst- és bronzminősítést szerezhettek, emellett a zsűri számos dicséretet is kiosztott. 

– Nagyon nehéz időszak után vagyunk – fogalmazott Kertész Attila, az ítészek testületének elnöke. – Éppen ezért minden olyan lehetőségnek örülünk, amikor újra együtt, egymás szemébe mosolyogva, felszabadultan énekelhetnek az együttesek, művészeti közösségek. 

A Balatoni Múzeum mellett a Magyarok Nagyasszonya-templomban is daloltak a résztvevők Fotó: ZH

A zsűri szempontjai az évek során nem változtak. Elsősorban azt figyelték, milyen tisztán s hatásosan dalol egy együttes, számított a műsorválasztás, továbbá az is: mekkora kedvvel, szeretettel énekeltek a kórustagok. 

A résztvevők az első estén fáklyás felvonulást is tartottak a városban, majd a Zenepavilonnál összkari énekel lepték meg az arra járókat. Elhangzott például Erdélyi József Istené az áldás s Halmos László Minden földek című szerzeménye mellett egy népdalcsokor Kodály Zoltán gyűjtéséből is. 

A zárónapon, a minősítő koncertek után, gálahangversenyt rendeztek a Fő téri Magyar Nagyasszonya-templomban. A nyolcadik dalünneppel a szervezők csatlakoztak a Georgikon alapításának 225. évfordulóját ünneplő jubileumi programsorozathoz is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában