Adomány a levéltárnak

2022.07.30. 14:00

Herczeg András katonai kitüntető oklevelei

Néhány napja adtuk hírt arról, hogy olvasóink és lapunk közreműködésével is gyarapszik a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára dokumentumgyűjteménye. A lenti Kiss József adományáról szóló beszámolónk újabb szép gesztust vont maga után. Molnár András történész, a zalai közgyűjtemény igazgatója adja hírül: a néhai erdész, Herczeg András katonai okleveleit is megkapták.

Arany-Horváth Zsuzsa

Molnár András Fotó: Archív

„A zalaegerszegi Juhász János – a Zalai Hírlapban 2022. július 26-án, „Zalai árkász a Don-kanyarban” címmel megjelent cikk nyomán – július 27-én a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának ajándékozta apósa nagybátyja, Herczeg András (Endre) katonai kitüntető okleveleit”, tájékoztatta szerkesztőségünket a történész, aki hosszú évek óta foglalkozik a második világháború zalai katonákat is érintő történetével, gyűjti, feldolgozza, közreadja a hadszíntereken vagy visszaemlékezésként írt naplókat, fényképgyűjteményeket. A felbecsülhetetlen értékű adományok szinte az utolsó pillanatban érkeznek a legjobb helyre: a családi emlékek közül átkerülnek a levéltárban őrzött források közé.

Hadseregvonatparancsnoki dicséret átlagon felüli kötelességteljesítésért 1943-ból

Az aktuális adományról a következőket tudjuk meg Molnár András jóvoltából:

Herczeg András Kapuváron született 1904. november 6-án, Herczeg György gátőr és Bán Terézia gyermekeként. A polgári iskola négy osztályát, majd az erdőőri szakiskolát elvégezve, uradalmi erdőőrként került Zala megyébe, Lendvaújfaluba. Ott lakott, amikor 1927. február 20-án, Kerkaszentmiklóson házasságot kötött a lendvaújfalui Nagy Annával. Egyetlen gyermekük, Endre, 1937. október 31-én született Tornyiszentmiklóson.

1942. március 27-étől 1943. május 10-éig a magyar 2. hadsereg kötelékében, a szombathelyi III. hadtest egészségügyi szeroszlopának tartalékos, címzetes tizedeseként teljesített harctéri szolgálatot a keleti hadszíntéren, a Donnál. Az egészségügyi szeroszlop rendeltetése az volt, hogy pótolja, illetve rendeltetési helyére szállítsa az elhasznált gyógyszereket, kötszereket, orvosi és kórházi szerelékeket, vagyis az egészségügyi ellátáshoz szükséges anyagokat.

Bronz Érdemérem hadiszalag elnyeréséről szóló tanúsítvány

Herczeg András a Dontól visszatérve, 1943 májusától októberéig a szombathelyi 3. helyőrségi kórház kötelékébe tartozott tartalékos tizedesként. 1943. május 4-én „a szovjet elleni háborúban kifejtett átlagon felüli kötelességteljesítéséért és fáradhatatlan munkásságáért” hadsereg-vonatparancsnoki dicséretben részesítette dr. Szentágothay Márton ezredes, a 2. hadsereg volt vonatparancsnoka, 1943. október 23-án pedig – Horthy Miklós kormányzó Gödöllőn, 1943. augusztus 18-án kelt elhatározása nyomán – a honvédelmi miniszter a „Magyar Bronz Érdemérem hadiszalagon” elnevezésű rangos legénységi kitüntetést adományozta számára, „a szovjet elleni hadműveletek alkalmával az ellenség előtt teljesített kiváló szolgálataiért”.

Herceg András/Endre 1945 után is erdészként dolgozott, s az 1960-as években a letenyei erdészet vezetőjeként vonult nyugdíjba. Életének 93. évében, 1997 februárjának elején hunyt el, s Tornyiszentmiklóson temették el. Fia. dr. Herczeg Endre (András) gyémántokleveles erdőmérnök Svájcban él; apja katonai oklevelei az ő hozzájárulásával kerültek a levéltárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában