Segít megakadályozni a halálos kimenetelű allergiás reakciót

2022.06.09. 17:00

Megelőznék a tragédiákat EpiPen-injekciókkal Keszthelyen

Minden oktatási-nevelési intézménybe juttatnak a városban EpiPen-injekciót, amely segít megakadályozni a halálos kimenetelű allergiás reakciót.

Forrás: Péter Béla Árpád


Egy az év elején a fővárosban történt tragédia után kezdeményezte Nagy Bálint, Keszthely akkori polgármestere, hogy a város minden
óvodájában és iskolájában legyen ebből az életmentő eszközből, függetlenül attól, hogy az adott intézménynek ki a fenntartója.

A politikus az Egry József-iskolában tartott tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a januári testületi döntést követően rendeltek meg 33
injekciót, 12 százalékos kedvezménnyel, összesen 461 ezer forintért, de a készlethiány miatt csak most érkezett meg 15 EpiPen, amelyet 30 kiló feletti gyerekek és fiatal felnőttek használhatnak. Az ennél kisebb súlyú ifjak számára alkalmas junior változatot várhatóan még júniusban megkapja a város.

Nagy Bálint elmondta, a jövő héten képzést szervez az alapellátási intézmény, amelyen az óvodák és iskolák delegáltjai s védőnői elsajátíthatják a készülék kezelését.

Keszthelyen az elmúlt időszakban nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy segítsük a családokat és a gyerekeket – szögezte le a beruházási államtitkár, országgyűlési képviselő –, s ebbe a sorba tartozik az EpiPenek beszerzése is. A célunk az, hogy súlyos allergiás reakció esetén kéznél legyen a segítség. Nem túlzás: ezek az injekciók életet menthetnek. 
A készülékek már a nyári iskolai táborok idején „bevethetők” lesznek, legyen szó akár ételallergiás, vagy rovarcsípések miatt jelentkező problémák esetén.
Keszte Gábor, az alapellátási intézet vezetője elmondta, az EpiPenek használata egyszerű, egyetlen mozdulattal a comb külső oldalába kell benyomni, s automatikusan működnek. A képzésen pedig arra is hangsúlyt fektetnek majd, hogy a pedagógusok, intézményi dolgozók felismerjék az anafilaxiás sokk tüneteit.

Forrás: Péter Béla Árpád


Az első EpiPent Tóth Éva, az Egry József-iskola vezetője vette át, kijelentve: fontos az allergiás reakciókból kiinduló tragédiák megelőzése, amely a pedagógusok és a szülők számára is biztonságérzetet ad.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában