Élménydús nap

2022.06.01. 07:00

Komárom-Esztergom megyébe kirándult a keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub

A keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub tagjai Komárom-Esztergom megye tájain jártak. Kirándulásokról Bajzik Lajosné klubtitkár számolt be.

Szabó Judit

A nyugdíjasklub tagjai Tatabányán, a Turul-emlékmű lábánál Fotó: Bajzik Lajosné

Az első látványosság, amit megtekintettek, az óriási Turul-emlékmű volt. A gigantikus szobor 1907 óta magasodik Tatabánya fölé. Különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat láthatott a keszthelyi csoport a vértesszőlősi előember-múzeumban. Útjuk aztán Tatára, az Öreg-tó partjára vezetett, a szépen felújított, gazdagon berendezett Esterházy-kastélyba, ahol 1727-ig visszatekintve lehet nyomon követni a fraknói grófi ág történetét, urak, hölgyek mindennapjait, küzdelmes vagy békés életét. A kastély szomszédságában áll a négyzetes, soktornyos Tatai-vár, amelyet birtokoltak nemesi családok, királyok, törökök. Rongálta tűz, szaggatta falait ágyúgolyó, de ma helyreállítva várja a történelemre kíváncsi látogatóit. Kocs község kocsimúzeuma gazdag fejlődéstörténetet mesél a kerékgyártók, kovácsok, bőr lószerszámot készítőkről, akik ügyes kezekkel hasznos, látványos szerszámokat alkottak. Az élménydús nap jóleső fáradtságával, szépségekkel gazdagodva érkeztek haza a klubtagok, írta a klubtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában