Zebra terv

2022.06.14. 15:00

A gyalogosok érdekében kezdett háromnapos akciót a rendőrség

A közlekedés legvédtelenebb résztvevői, a gyalogosok érdekében kezdett kedden háromnapos akciót a rendőrség az Országos Balesetmegelőzési Bizottság. koordinálásával.

Arany Gábor

Hiába jelez tilost a lámpa gyalogosnak.

A Zebra terv névre keresztelt ellenőrzéssorozatban a rendőrség a gyalogosok és a járművezetők szabálykövetésére fókuszál, ehhez a hagyományos módszerek, eszközök mellett bevetnek testkamerákat, drónokat és civil járműveket.
Történt ez kedden  a zalai megyeszékhelyen is, ahol a legforgalmasabb kereszteződések, gyalogosátkelők környékét tüntették ki figyelmükkel a rendőrök a földről és a levegőből is.

Tavaly 11 gyalogost érintő személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az egerszegi rendőrkapitányság illetékességi területén, árulta el Soós Szabolcs alezredes, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője érdeklődésünkre. A városban a Kossuth utca, Platán sor, Göcseji út számít kockázatosnak a gyalogosok számára.
Az osztályvezető szólt arról is, hogy az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva idén 40 százalékkal több személyi sérüléssel járó baleset történt.
Az országos tapasztalatok a korábbi években azt mutatták, hogy évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a közutakon, és  közülük másfél százan nem élték túl a balesetet.  

A levegőből is ellenőriztek, Pintér Attila alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója felszálláshoz készíti elő a drónt.

Az elmúlt két év némi javulás mutatott, de így is hozzávetőleg 2000 járókelő sérül meg balesetben, és még mindig száznál több a halálos áldozat. A balesetekről elmondható, hogy korábban 900-1000 következett be a járókelők hibájából, míg az elmúlt két évben valamelyest csökkenés következett be, a szám 600 körüli. Ez azt is jelenti, hogy a gyalogosok a balesetek több mint 30 százalékát “maguknak okozták”.  A gépjárművezetők hozzáállásáról árulkodik viszont, hogy a járókelőket érintő balesetek közel 40 százaléka (750-800 eset) a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és ezek mintegy 3  százaléka halálos kimenetelű.  
 

A Kazinczy tér madártávlatból.


A Zebra terv idején az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és annak környezetében lehet számítani, elsősorban olyan helyen ahol jelentős közúti forgalom van.  A szabályt szegő gyalogosokkal szemben az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, vagy helyszíni bírságot szabhat ki és feljelentést tehet.  A járművezetők esetében, ha nem adja meg az elsőbbséget a gyalogosnak, a figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. A tilos jelzés figyelmen kívül hagyásánál  a járművezető 50 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában