Szemétszedés

2022.05.05. 13:01

TeSzedd akciót tartottak Lentiben és Zalalövőn

Egyre több zalai település csatlakozik a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalomhoz.

Korosa Titanilla, Gyuricza Ferenc

A zalalövői önkormányzati képviselő-testület tagjai is részt vettek a munkában. A képen Ostrom János, Vertetics László, Gyarmati Antal és Szabó Tibor Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalalövőn egész héten gyűjtik a hulladékot. Gyarmati Antal polgármester úgy fogalmazott: ha már annak nem sikerült maradéktalanul érvényt szerezni, hogy ne szemeteljenek az emberek, legalább a közterületek tisztításába szeretnék őket bevonni. – Ebben a képviselő-testület tagjai és a hivatal dolgozói is példát szeretnének mutatni, így mi is vállaltunk egy délutánt, amikor aktívan közreműködünk a szemétszedésben – mondta a polgármester. – Ez egy önkormányzati terület, amelyről az elburjánzott növényzetet két hete vágták le a munkatársaink, akkor derült ki, hogy rengeteg szemét halmozódott fel itt.

Gyarmati Antal hozzátette: rengeteg a háztartási hulladék, de autógumi, építési törmelék és kerti nyesedék is akadt a területen. Mindez azért is szomorú, mert ezek szinte kivétel nélkül beszállíthatók a hulladékudvarba.

– Amit tudtunk, mind zsákokba szedtük, a nagyobb darabokat pedig a karbantartóink fogják majd összegyűjteni – tette még hozzá a polgármester. – A hét folyamán a városban élők közül több magánszemély is csatlakozott az akcióhoz, részükre a munkához az önkormányzat védőkesztyűt, illetve a szemét összegyűjtésére szolgáló nejlonzsákokat is biztosított. A hulladék depózását szintén az önkormányzat végzi, míg az elszállítás a Zalaispa munkatársainak feladata lesz.

Lentiben csütörtökön több száz résztvevő csatlakozott a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos akcióhoz, és tette szebbé a várost.

Az idősügyi tanács tagjai – Györe László, Kancsal Jánosné és Fövényesi Jánosné – a Kossuth úton vették ki a részüket a munkából
Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A jelentkezők a rendezvénytéren gyülekeztek reggel, ahol indulás előtt átvehették a hulladékgyűjtéshez szükséges felszerelést, a gumikesztyűket és a műanyag zsákokat.

Horváth László polgármester elmondta, hogy Lentiben nyolcadik alkalommal vesznek részt az akcióban. 

– A nap folyamán reggel fél 9-től délután fél 3-ig hirdettük meg a közösségi szemétgyűjtést, melyre mintegy húsz helyi szervezet jelentkezett – tájékoztatott a polgármester. – Intézmények munkatársai, egyesületek tagjai tartanak velünk, összesen közel ötszázan segítenek a munkában. Minden csapat azokat a területek tisztítja meg a hulladékoktól, melyek a működési területükhöz közel esnek.

Horváth László arról is szólt, hogy Lenti büszke lehet a város szép környezetére, hiszen több alkalommal elnyert elismerést, különdíjat a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen. Ezekben a sikerekben pedig nagy szerepe van a lakosságnak is.

– A városba látogató vendégek, turisták is elismerően nyilatkoznak az ápolt környezetről – tette hozzá a városvezető. – A mintegy 40 hektár zöldterület rendbetételéről az önkormányzat erre a munkára szakosodott cégei gondoskodnak. Évente mintegy 250 ezer egy- és kétnyári virágot, növényt ültetnek ki, hogy a város ne csak tiszta, élhető, hanem szép és ízléses küllemű is legyen.

Horváth László végezetül köszönetet mondott az akcióba bekapcsolódóknak, és felhívta a város lakóinak figyelmét arra, hogy vigyázzanak a környezetükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában