Közösségek Hete programsorozat

2022.05.26. 08:41

Ismert és titkos történetek a zalaegerszegi épületek mögött

A Közösségek Hete programsorozat szerdai rendezvényén Zalaegerszeg ikonikus épületeinek történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban az Ezerarcú Zalaegerszeg című programon.

Jóna István

A rendezvényt Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója vezette fel, majd a városi Tourinform iroda idegenvezetője, Tódor Tamás kalauzolta a megjelenteket Zalaegerszeg idővonalán a 18. századtól a 20. századig. 

- Zalaegerszegnek megannyi vetülete, ezernyi arca van –mondta Tódor Tamás és előadásában színes és átfogó képet kaptak a résztvevők Zalaegerszeg építészeti múltjának egy szeletéről. 

 

Prezentációjában kitért az Arany Bárány Szálló építéstörténetére, felidézte az egykori Kummer Kávéház életét, kitért a ma Kamarák Házának helyt adó régi OTI-épület titkaira. Megtudtuk, hogy a Pontház története összefonódott a földszintjén helyet kapott ikonikus cukrászdáéval, míg a Hevesi Sándor Színház elődje Munkásotthonként nyílt meg 1962-ben. Az egykori Tulipán presszó városunk legelső kilencemeletes toronyházában kapott helyet – derült ki a prezentációból. Tódor Tamás arra is kitért, miért tartották sokáig Zalaegerszeget a „csipkés házak városának”. A sort a Tudomány és Technika Háza – egy évtizeden átölelő – építéstörténete zárta. 

A rendezvény végén VR szemüvegen keresztül is megtekinthették az Ezerarcú Zalaegerszeget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában