Nagyteremből szállás

2022.04.26. 07:00

Új funkciót keresnek Zalaháshágy korábbi plébániaépületének

Hasznosítani szeretné a jelenleg üresen álló volt plébániaépületet a helyi egyházközségi képviselő-testület, ennek érdekében nemcsak pályázatot nyújtottak be teljes körű átalakításra és felújításra, de közösségi munkát is szerveztek az ingatlan környezetének rendezésére. Ez utóbbira az elmúlt hétvégén került sor.

Gyuricza Ferenc

Kovács József, Sipos Győző és Tüske László a letöredezett ágakat aprítja össze éppen a hétvégi közösségi munka keretében.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkálatok során a templomkerttel egybenyitott, hatalmas kiterjedésű udvart tették rendbe Molnár János világi elnök és Horváth Gyula polgármester közös irányításával. A résztvevők megtisztították a területet az elburjánzott aljnövényzettől és az őszi-téli időszakban lehullott levelektől, letöredezett ágaktól-gallyaktól, továbbá kivágták az elszáradt almafákat, valamint némi területrendezést és parkosítást is végeztek. Emellett az épület tetőcsatornáit is megtisztították a bennük az évek során felgyülemlett levéltől. 

– A volt plébániaépület hasznosítására az egyházmegyei illetékesek, valamint a helyi hívek lelki gondozását is végző salomvári plébános, Mikolás Attila egyetértésével konkrét terveket vázoltunk fel – mondta a folytatással kapcsolatban Horváth Gyula. – A nagytermet közösségi szálláshellyé szeretnénk átalakítani, hogy a térségbe érkező zarándokokat, vagy azon személyeket, akik számára az egyszerűbb szálláslehetőségek is megfelelőek, fogadni tudjuk. Ehhez kapcsolódva egy másik helyiséget melegítő- vagy teakonyhává fejlesztene az egyházközség, illetve egy korszerű zuhanyzó és WC kialakítására is szükség lenne. A viszonylag nagy alapterületű épület elülső, utcafronti része korábban lakásként szolgált, ezt a funkcióját a jövőben is megtartanánk, ám a teljes körű belső felújítás véleményünk szerint ott is elengedhetetlen. 

Horváth Gyula hozzátette még, hogy az említett munkálatok költségeit a legnagyobb részben pályázati támogatásból szeretné előteremteni az egyházközség. Igényüket be is nyújtották már a Magyar falu programhoz, ám az egyházi közösségi terek fejlesztése döntési listáján sajnos nem szerepelnek a nyertes pályázatok közt. Arról pedig egyelőre nincs információjuk, hogy esetleg tartaléklistásként egy későbbi időpontban számíthatnak- e támogatásra. A polgármester szerint magát az épületet és annak környezetét ettől függetlenül rendben kell tartaniuk a helyi lakosoknak, a közösségi munkát is ennek érdekében szervezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában