Ünnepi készülődés

2022.04.13. 11:30

Sonka és tojás is kerül húsvétkor az asztalra – A zalaegerszegi piacon jártunk

Már javában tart a húsvéti sonka- és tojásvadászat a boltokban és a piacokon. Az őstermelők és a húsüzletek nagy választékkal várják a vevőket a zalaegerszegi vásárcsarnokban és az újonnan átadott helyitermék-piacon egyaránt.

Mozsár Eszter

Gorza Ferencné őstermelő és a visszatérő vendég, Minárcsik János

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Kedd reggel néztünk körbe a megyeszékhelyen, ahol először Horváth Istvánt, a Vásárcsarnok igazgatóját kérdeztük. Tavaly óvatosabban vásároltunk még a pandémia idején, most már sokkal több önfeledt arcot látni. 

 

– A járványhelyzet lecsengésével nagyobb az érdeklődés, a korlátozások megszűnésével jól láthatóan idén tavasszal újra a régi a forgalom a vásárhelyeken. Mindez a kínálaton is látszik, az árusok több portékával érkeznek. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a kézművesek és a hústermékeket árusítók már átköltöztek a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac épületébe. Természetesen a Vásárcsarnokban megtalálnak mindenkit a régi helyén. A zöldségeseknél felújítottuk a pultokat, másfelől bővült a kínálat, megjelentek a tavaszi friss zöldségek, vásárolható hónapos retek, újhagyma, s a sonka mellé friss tormát reszelhetünk. A hét végéig, április 16-ig a húsvéti kézművesvásárra várunk mindenkit, s a szórakoztatásról is gondoskodtunk, ugyanis óvodás, iskolás csoportok lépnek fel az épület előtti színpadon. 

 

Az ünnep közeledtével természetesen legtöbben a disznóhúsok, sonkák árára kíváncsiak. Itt a piacon az őstermelők általában 1950–2200 forintért kínálják a füstölt csülök kilóját, a darabolt sonka és a füstölt tarja 3500 körül kapható, a mangalica ezer forinttal drágább. 

 

Peterdi Zoltán és Horváth Krisztina 2013 óta foglalkozik füstölt húskészítményekkel. 

 

– Húsvét előtt mindenféle típusú sonkát keresnek a vásárlók, van, aki szaftosabbat, van, aki szárazabbat, vannak, akik a tarját kedvelik jobban, s a csülök fogy még jobban ebben az időszakban. Az emberek bátrabban költenek ünnep táján. Mi, őstermelők megpróbáljuk tartani az árakat, hogy piacképesek legyünk, de minket is befolyásol pél­dául a csomagolóanyagok ára, a takarmányárak emelkedése, illetve a sertés kilónkénti ára is felment az utóbbi időben. A vásárlók mindezek ellenére szeretik a helyi termékeket, a megbízható minőséget, évről évre visszatérő vendégeink vannak, és sokszor előre felírattatják a kívánt hústerméket. 

 

A keddi piacnapon a tojás­árusok ugyancsak népsze­rűek voltak. A hosszan kígyózó sorban álló Minárcsik János kérdésünkre elmondta, hogy már évtizedek óta itt vásárol, és nagyon elégedett a kiszolgálással, a minőséggel. Arra a kérdésre, mi minden készül majd tojásból az ünnepi asztalra, csak nevetve válaszolt, hogy azt a felesége tudja, ő csak a beszerzésben segít. Mások hozzátették, hogy ha tojást is festenek, akkor természetesen többet vesznek, de az sem vész kárba, ugyanis a főtt tojást festik meg, amit később megesznek. 

 

Gorza Ferencné figyel néhány pillanatra, hogy válaszolni tudjon, egyébként megállás nélkül pakolja a tojásokat a tartóba. Férje épp az imént érkezett vissza a következő szállítmánnyal. Az egervári őstermelők több mint 40 éve foglalkoznak tyúktartással, általában háromféle méretben kínálják azokat. 

 

– Gyakorlottak vagyunk, ennyi év után már tudjuk, mikor mekkora a kereslet. Ezekben a napokban az éppen előző nap tojt tojást tudjuk hozni, tehát tényleg nagyon friss a készlet. Nálunk egyébként 40 és 54 forint között lehet válogatni mérettől függően a tojásokból, de hasonló árak vannak itt a piacon máshol is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában