Borverseny

2022.04.28. 14:00

Nagyradai nedű nyerte a Hévíz Város Bora címet

Idén a Cezar Pincészet 2021-es Kis-Balaton–Nagy Borok Sauvignon Blanc-ja nyerte a Hévíz Város Bora címet. A nagyradai fehér nedű egy éven át reprezentálja majd a fürdővárost.

Péter B. Árpád

Szoros versengés után győzött a nagyradai sauvignon blanc. Képünkön Miklós Beatrix (balról, fehérben) értékeli az idei viadalt Fotó: Hévízi Tourinform

A Hévíz Turisztikai Egyesület immáron harmadik alkalommal választotta meg a város borát a megújult tematika szerint. Nevezni könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható száraz fehér borokkal lehetett, amelyek az előző két évben már szerepeltek nemes borversenyen, s ott arany vagy ezüst minősítést értek el.

A viadalra 12 zalai és balatoni borvidék 25 termelője ötven tételt küldött el, amelyek között megtalálható volt az Olaszrizling, a Sauvignon blanc, az Ezerjó, a Zenit, a Pátria és a Cserszegi fűszeres mellett még további 16 fajta.

A borokat először szakmai zsűri értékelte Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE egyetemi docense vezetésével, a megszokott vak kóstolással, ami annyit jelent, hogy a szakemberek csak az évjáratot és a fajtát ismerték, arról viszont semmi sem tudtak, hogy az adott tétel melyik pincészettől, termelőtől érkezett.

Száz pontos bírálati rendszerben dolgoztak az ítészek, így választva ki azt a hét bort, amelyet végül a társadalmi zsűri értékelt. A versengést végül a nagyradai Cezar Pincészet 2021-es Kis-Balaton–Nagy Borok Sauvignon blanc-ja nyerte, amely egy évig viselheti a megtisztelő címet, s bemutatkozhat az augusztusi Bor- és Gasztrokorzó fesztiválon is. A díszoklevelet szombaton, a Boldog Békeidők Hévize rendezvényen adják majd át a pincészet képviselőinek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában